Gratinerad lax med potatismos
Saftiga laxfiléer som gräddas i ugnen med en underbart god röra gjord på crème fraiche och sweet chilisås. Röran ger laxen en fin smak och smälter till en krämig sås. Till fisken bjuds det på fluffigt potatismos och en enkel sallad med tunna morotstrimlor och gröna huvudsalladsblad. Smaklig spis!
Ett recept från:
ICAs matkasse v 37 2017
Ingredienser
4 portioner
Potatismos
900 g potatis
2 dl mjölk
Lax
1 dl crème fraiche
2 msk sweet chilisås
4 portionsbitar laxfilé (4 port motsvarar ca 500 g)
salt
peppar
Sallad
3 morötter
1 huvudsallad
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2641 KJ / 630 kCal
Fett31 g
Salt2 g
Kolhydrater49 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Halvera mängden potatis till potatismoset. Finns ingen vits att behöva slänga eller återanvända hälften. Öka tiden i ugnen till 13 minuter. (Varmluftsugn). Annars ett bra recept.
Niklas
2024-01-29Mycket gott, notera att laxen behöver mer än 10 min. Jag fick ha inne laxen närmare 20 min innan den var färdig
Emelie
2022-06-06Mycket god och lätt att göra, behövde dock mer än 10 minuter i ugnen för att fisken skulle vara klar.
Kristin
2018-10-28