Pepparkakskola
Om du inte prövat kola med pepparkakssmak är det god tid nu. Pepparkakskola går snabbt att laga – under 45 minuter. Du följer den klassiska julkolans recept och adderar bara 2 tsk pepparkakskryddor. Smaskens.
Ingredienser
ca 60 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor
Gör så här
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per kola.
Energi209 KJ / 50 kCal
Fett2.7 g
Salt0.05 g
Kolhydrater6.3 g
Protein0.1 g
Kommentarer
Farligt goda lär man göra fler gånger
Anette
2023-12-16Farligt goda! Smakar som pepparkaksdeg. Blev perfekta med hjälp av kul-testet. Vi använde margarin och det gick lika bra. Ställde in kolan i frysen efter smeten svalnat en stund. Var faktiskt enklast att dela när kolan hade hårdnat.
Helen
2020-12-05