Pepparkakskola

357
1
Pepparkakskola

Om du inte prövat kola med pepparkakssmak är det god tid nu. Pepparkakskola går snabbt att laga – under 45 minuter. Du följer den klassiska julkolans recept och adderar bara 2 tsk pepparkakskryddor. Smaskens.

Skriv ut
Pepparkakskola

Ingredienser

ca 60 st
100 g
smör
3 dl
strösocker
2 dl
vispgrädde
1 dl
ljus sirap
1 msk
vaniljsocker
2 tsk
pepparkakskryddor

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per kola.

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Tips

Byt ut pepparkakskryddan mot pepparkakor, smula ner ca 10 stycken (ca 50 g) i kolasmeten när den är klar.

Pepparkakskolasandwich. Enkelt och snabbt recept som bara måste testas!

Vad tyckte du om receptet?

357

Kommentar

Helen

2020-12-05

Farligt goda! Smakar som pepparkaksdeg. Blev perfekta med hjälp av kul-testet. Vi använde margarin och det gick lika bra. Ställde in kolan i frysen efter smeten svalnat en stund. Var faktiskt enklast att dela när kolan hade hårdnat.

Näringsvärde per portion

Energi 209 KJ / 50 kCal
Fett 2.7 g
Salt 0.05 g
Kolhydrater 6.3 g
Protein 0.1 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept