Pepparkakskola

Betyg 2.9 av 5.
371 personer har röstat
2
Pepparkakskola

Om du inte prövat kola med pepparkakssmak är det god tid nu. Pepparkakskola går snabbt att laga – under 45 minuter. Du följer den klassiska julkolans recept och adderar bara 2 tsk pepparkakskryddor. Smaskens.

Pepparkakskola

Ingredienser

ca 60 st
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.9 av 5.
371 personer har röstat

Kommentarer

Farligt goda lär man göra fler gånger

Anette

2023-12-16

Farligt goda! Smakar som pepparkaksdeg. Blev perfekta med hjälp av kul-testet. Vi använde margarin och det gick lika bra. Ställde in kolan i frysen efter smeten svalnat en stund. Var faktiskt enklast att dela när kolan hade hårdnat.

Helen

2020-12-05

Näringsvärde per st

Näringsvärdet är beräknat per kola.
Energi209 KJ / 50 kCal
Fett2.7 g
Salt0.05 g
Kolhydrater6.3 g
Protein0.1 g

Testa liknande recept

Julkola i tre smaker
Betyg 3.9 av 5.
43 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Vaniljkola
Betyg 3.3 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Julkola med havssalt
Betyg 2.8 av 5.
567 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Julknäck
Betyg 2.3 av 5.
532 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Julkola med hasselnötter
Betyg 4.8 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Barnens favoriter med fullkorn
Betyg 2.3 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga