Julkola i tre smaker
Julkola är ett måste i juletider! Variera med olika smaksättare, till exempel pepparkakskrydda, flingsalt eller hackade polkagrisar. Tips: Läs i receptet om kulprovet för bästa konsistens på kolan!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2011
Ingredienser
50 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
Smaksättning
2 tsk pepparkakskrydda eller flingsalt eller hackade polkagrisar (2 tsk pepparkakskrydda motsvarar 4 tsk flingsalt eller 50 g polkagrisar)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Har gjort den här kolan i några år nu, den får olika konsistens varje gång men är alltid jättegod, framförallt med flingsalt på. Senast kokade jag till 132 grader, den blev rätt hård men jag gillar den bäst så. Häller upp den i ugnsform klädd med bakplåtspapper, på med flingsalt direkt och låt kallna (jag ställer den utomhus). Sen är det bara att slå sönder den till lagom stora bitar.
Johan
2024-01-10Jättegoda! Rörde även om under tiden för att de ej skulle riskera att fastna. Började på låg värme sen ökade jag succesivt. Hade max värme på sista 5min och tog bort precis på 121grader. Tog även 1tsk vaniljsocker i, så himla gott!! Som rollo i affären fast mjukare
Nathalie
2023-12-06Mums gott kokade i 1111111111111111111111111111111 grader lite bränt.
Andreas
2020-12-23