Mjölkfri kola | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Mjölkfri kola

Här är ett recept för dig som vill ha klassisk gräddkola - fast mjölkfri. Smöret har vi bytt ut mot mjölkfritt margarin och vispgrädden väljer du själv om du vill byta mot havre-, soja- eller kokosmjölk. Receptet är noga utprovat och är precis så där sött, knäckigt och mjuksegt som kola ska vara.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 40 portioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. 
  2. Koka upp och låt koka på svag värme till 125°C, det tar 25-30 minuter i en kastrull som mäter ca 21 cm i diameter (väljer du kokosgrädde så tar den cirka dubbelt så lång tid att komma upp i 125°C). Rör då och då. 
  3. Häll upp kolasmeten i en liten bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm. Låt svalna i rumstemperatur. 
  4. Skär kolan i bitar med en rak och stadig kniv. Förvara i rumstemperatur i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan varje lager. 

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Om havregrädde används är kolan inte glutenfri.

Näringsvärdet är beräknat med sojagrädde på hela satsen.

Tips

Strö gärna över lite flingsalt innnan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!

Ingredienser

Portioner: ca 40 portioner
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker (270 g)
  • 3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde (300 g)
  • 1 1/2 dl ljus sirap (210 g)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 10518 kJ / 2521 kCal