Mjölkfri kola

Här är ett recept på mjölkfri kola för dig som vill ha smaken av klassisk gräddkola - fast utan mjölk. Smöret har vi bytt ut mot mjölkfritt margarin och vispgrädden väljer du själv om du vill byta mot havremjölk, sojamjölk eller kokosmjölk. Receptet är noga utprovat och är precis så där sött, knäckigt och mjuksegt som kola ska vara.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2015

Ingredienser
ca 40 st
50 g mjölkfritt margarin
3 dl strösocker (270 g)
3 dl sojagrädde eller annan mjölkfri gräddersättning som havregrädde eller kokosgrädde (300 g)
1 1/2 dl ljus sirap (210 g)
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Om havregrädde används är kolan inte glutenfri.
Näringsvärdet är beräknat med sojagrädde på hela satsen.
Gör så här
Tips
Strö gärna över lite flingsalt innnan kolan har stelnat helt. Sött och salt gillar varandra!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi10518 KJ / 2521 kCal
Fett85 g
Salt4.51 g
Kolhydrater425 g
Protein6 g
Kommentar
Bra recept att utgå ifrån, blev bra kolor. La till 1/2 dl kakao och lite extra salt och dem blev super goda. Ett annat tips är att använda oatly imat visp.
Andrea
2020-12-23