Getostpaj med tomat och rostade frön

En underbart smakfull paj där getostens pikanta sälta gifter sig galant med sötman från tomaterna. Välj gärna flera olika sorters tomater och lägg i ett vackert mönster. Baka gärna pajen i förväg. Då ”sätter” den sig och blir lättare att skära i fina bitar, till buffén eller fredagsmyset.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2014

Ingredienser
12 portioner
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost
1 krm salt
Till garnering
färsk timjan
rostade pumpakärnor
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:05:00
00:05:00
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett19 g
Salt0.86 g
Kolhydrater14 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Favoriten hemma hos oss! Jag brukar skippa gula löken pga preferenser hos familjen, det går jättebra ändå. Kul att göra fina mönster med tomathalvor i olika färg och storlek.
Malin
2025-02-25En helt underbart god paj.
Marie
2024-05-23Gå det att frysa in pajen?
Margaret
2023-08-29