Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Getostpaj med tomat och rostade frön

En underbart smakfull paj där getostens pikanta sälta gifter sig galant med sötman från tomaterna. Välj gärna flera olika sorters tomater och lägg i ett vackert mönster. Baka gärna pajen i förväg. Då ”sätter” den sig och blir lättare att skära i fina bitar, till buffén eller fredagsmyset.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 port). Låt degen gå upp 4–5 cm på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C. 
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 minuter. Ta ut pajskalet. Sänk värmen till 175°C.
  5. Fyllning: Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Fräs den gula löken mjuk i smöret på medelhög värme utan att den tar färg, ca 5 minuter.
  7. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 5 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.
  8. Lägg lökfräset i pajskalet. Smula/skiva getosten och strö över. 
  9. Skär tomaterna i skivor. Behåll eventuellt små tomater hela. Lägg på tomaterna.
  10. Äggstanning: Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen i en bunke. Häll den över pajen.
  11. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills äggstanningen har "stannat" fått en vacker och gyllene färg, ca 45 minuter. 
  12. Ta ut pajen och låt den svalna. Hit kan förberedas.
  13. Garnera pajen med timjan och pumpakärnor vid servering.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 12
  • 100 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk kallt vatten
  • färsk timjan och rostade pumpakärnor till garnering
Fyllning
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 200 g getost av chèvretyp
  • ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)
Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 1 krm salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1101 kJ / 263 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept