Getostpaj med tomat och rostade frön
En underbart smakfull paj där getostens pikanta sälta gifter sig galant med sötman från tomaterna. Välj gärna flera olika sorters tomater och lägg i ett vackert mönster. Baka gärna pajen i förväg. Då ”sätter” den sig och blir lättare att skära i fina bitar, till buffén eller fredagsmyset.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2014
Ingredienser
12 portioner
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost
1 krm salt
Till garnering
färsk timjan
rostade pumpakärnor
För alla
Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett19 g
Salt0.86 g
Kolhydrater14 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gå det att frysa in pajen?
Margaret
2023-08-29Jag tillager den varje år när vi har tomat festen. Supergott och går hem med hela familjen.
Margaret
2023-08-24Hej! Ni glömde skriva ut frön vid ingredienser och att fröna ska rostas. Är en självklart med tanke på titeln, men för en som följer receptet till punkt och pricka kan förrostningen glömmas bort i processen.
Mattias
2023-02-13Hej Mattias! Ber om ursäkt att det var lite otydligt. Vi har försökt förtydliga i receptet så att även färsk timjan och pumpakärnor syns bättre. I detta recept har vi provlagat med färdigrostade pumpakärnor, men det går bra att rosta pumpakärnor i en torr panna tills de får lite färg. Det kan du göra medan pajen svalnar. Hoppas du gillade pajen. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-02-14