Getostpaj med tomat och rostade frön

En underbart smakfull paj där getostens pikanta sälta gifter sig galant med sötman från tomaterna. Välj gärna flera olika sorters tomater och lägg i ett vackert mönster. Baka gärna pajen i förväg. Då ”sätter” den sig och blir lättare att skära i fina bitar, till buffén eller fredagsmyset.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2014

Ingredienser
12 portioner
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost eller lagrad prästost
1 krm salt
Till garnering
färsk timjan
rostade pumpakärnor
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:05:00
00:05:00
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett19 g
Salt0.86 g
Kolhydrater14 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
12 stFavoriten hemma hos oss! Jag brukar skippa gula löken pga preferenser hos familjen, det går jättebra ändå. Kul att göra fina mönster med tomathalvor i olika färg och storlek.
Malin
En helt underbart god paj.
Marie
Gå det att frysa in pajen?
Margaret
Jag tillager den varje år när vi har tomat festen. Supergott och går hem med hela familjen.
Margaret
Hej! Ni glömde skriva ut frön vid ingredienser och att fröna ska rostas. Är en självklart med tanke på titeln, men för en som följer receptet till punkt och pricka kan förrostningen glömmas bort i processen.
Mattias
Hej Mattias! Ber om ursäkt att det var lite otydligt. Vi har försökt förtydliga i receptet så att även färsk timjan och pumpakärnor syns bättre. I detta recept har vi provlagat med färdigrostade pumpakärnor, men det går bra att rosta pumpakärnor i en torr panna tills de får lite färg. Det kan du göra medan pajen svalnar. Hoppas du gillade pajen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Denna är så god! Jag har gjort den flera gånger. Brukar köpa ett sånt där tråg med tomater i olika färger, och jag har kört den i högre form typ rund glasform. La i tomaterna hela, och sen några skivade och halva överst. Har ätit den på buffé, exvis påsk och examen. Känns festlig med timjan och pumpafröna.
Cecilia
Hej! Kan man göra den dagen innan och sen värma upp den dagen efter? Eller blir den ”torr”? Med vänlig hälsning, Tabita
Tabita
Hej! Ska denna paj ätas kall eller varm?
Camilla
Hej Camilla! Pajen är godast när den serveras varm. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
ICA-köket
Mycket god paj och enkelt att laga!
Terese
oooooh my god vad god, mina gäster hamnade i trans av njutning
Annie