Getostpaj med tomat och rostade frön

Betyg 4.2 av 5.80 personer har röstat
Receptet har 12 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Getostpaj med tomat och rostade frön

En underbart smakfull paj där getostens pikanta sälta gifter sig galant med sötman från tomaterna. Välj gärna flera olika sorters tomater och lägg i ett vackert mönster. Baka gärna pajen i förväg. Då ”sätter” den sig och blir lättare att skära i fina bitar, till buffén eller fredagsmyset.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2014

Getostpaj med tomat och rostade frön

Ingredienser

12 portioner
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g getost av chèvretyp
ca 250 g tomater (gärna olika färg och storlek)

Äggstanning

3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 dl riven Västerbottensost eller lagrad prästost
1 krm salt

Till garnering

färsk timjan
rostade pumpakärnor

Gör så här

00:30:00
00:10:00
00:05:00
00:05:00
00:45:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

12 st
  • Favoriten hemma hos oss! Jag brukar skippa gula löken pga preferenser hos familjen, det går jättebra ändå. Kul att göra fina mönster med tomathalvor i olika färg och storlek.

    Malin

  • En helt underbart god paj.

    Marie

  • Gå det att frysa in pajen?

    Margaret

  • Jag tillager den varje år när vi har tomat festen. Supergott och går hem med hela familjen.

    Margaret

  • Hej! Ni glömde skriva ut frön vid ingredienser och att fröna ska rostas. Är en självklart med tanke på titeln, men för en som följer receptet till punkt och pricka kan förrostningen glömmas bort i processen.

    Mattias

    Hej Mattias! Ber om ursäkt att det var lite otydligt. Vi har försökt förtydliga i receptet så att även färsk timjan och pumpakärnor syns bättre. I detta recept har vi provlagat med färdigrostade pumpakärnor, men det går bra att rosta pumpakärnor i en torr panna tills de får lite färg. Det kan du göra medan pajen svalnar. Hoppas du gillade pajen. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Denna är så god! Jag har gjort den flera gånger. Brukar köpa ett sånt där tråg med tomater i olika färger, och jag har kört den i högre form typ rund glasform. La i tomaterna hela, och sen några skivade och halva överst. Har ätit den på buffé, exvis påsk och examen. Känns festlig med timjan och pumpafröna.

    Cecilia

  • Hej! Kan man göra den dagen innan och sen värma upp den dagen efter? Eller blir den ”torr”? Med vänlig hälsning, Tabita

    Tabita

  • Hej! Ska denna paj ätas kall eller varm?

    Camilla

    Hej Camilla! Pajen är godast när den serveras varm. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Mycket god paj och enkelt att laga!

    Terese

  • oooooh my god vad god, mina gäster hamnade i trans av njutning

    Annie

Näringsvärde per portion

Energi1101 KJ / 263 kCal
Fett19 g
Salt0.86 g
Kolhydrater14 g
Protein9 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Chèvrekräm
    Betyg 4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kantarellsnittar med chèvre
    Betyg 3 av 5.149 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Smördegssnurror med Västerbottensost
    Betyg 4.5 av 5.36 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad