Gazpacho

255
14
Gazpacho

Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2014

Gazpacho

Ingredienser

4-6 portioner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
1 liten gurka
800 g tomater
1/2 dl olivolja
2 dl kallt vatten
3 msk vinäger (gärna sherryvinäger)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Till servering:

finhackad gurka och paprika

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per port på 4 port exkl serveringsförslag.

Gör så här

Tips

För en grövre struktur på gazpachon, passera inte soppan. Låt gärna gazpachon bli riktigt kall innan den serveras.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

255

Kommentarer

Dolores

2022-07-02

Oskar: Ingen värme på soppa (enbart om du använder färska tomater, det blir lättare att skala dem om du har dem några sekunder-1 minut i kokande vatten). Gazpacho är en soppa med enbart råvaror, som en "salad att dricka".

Tomm

2022-04-13

Hej! Har läst på en hel del om Gazpacho ( andaluz ) och bland det första man får veta är att man ska Aldrig ha röd paprika i, bara grön, italienska sorten, och löken kan du också glömma. Ingen svartpeppar heller. 1 burk hela tomater 400g 1 hel tomat mellan stor ~100g 1 vitlöksklyfta 1/2 skalad gurka 1 padrón-paprika 2 msk olivolja 1 msk rödvinsvinäger 1 och en 1/2 tsk salt 3dl kallt vatten (om du vill ha den som dricka) Lägg all i en blender och kör i 5 minuter. Sila (eller inte) och stoppa i kylskåpet i ett par timmar. Klart.

Therése

2021-08-21

Jag skållade färska tomater istället och mixade i isbitar & lite lantbröd. Ingenting uppvärmt mer än tomaten alltså.

Näringsvärde per portion

Energi 660 KJ / 159 kCal
Fett 11 g
Salt 1.8 g
Kolhydrater 11 g
Protein 3 g
Läs mer om näringsvärden