Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Galette med äpple och mandelkräm

En rustik paj utan form, med söta äpplen och mandelkräm. En mördeg toppas med mandelkräm och skivade äpplen. Denna äppelgalette är en dessert som är en fröjd för både öga och smaklökar!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mördeg: Nyp snabbt ihop smör, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver tills det nästan går ihop. Tillsätt ägget och knåda till en deg. Plasta degen och lägg i kylen ca 2 timmar.
  2. Mandelkräm: Vispa mandelmassan mjuk med en elvisp, tillsätt smöret lite i taget. Tillsätt sedan ägget och rör till en slät kräm. Blanda ner vaniljsocker och kardemumma.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut mördegen på ett bakplåtspapper till en rund platta ca 30 cm i diameter (för 8-10 port) och lägg på en plåt. Bred ut mandelkrämen över bottnen, ca 5 cm från kanten.
  4. Garnering: Skär äpplena i skivor och lägg på krämen i ett fint mönster. Vik sedan in kanterna och pensla med äggula. Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Näringsvärdet är per portion beräknat på 8 bitar.

Ingredienser

Portioner: 8-10
Mördeg
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 ägg
Mandelkräm
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1/2 tsk grovmalen kardemumma
Garnering
  • 3 - 4 röda äpplen
  • 1 äggula
  • 1/2 dl mandelspån
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2516 kJ / 601 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer