Smulpaj med äpple
Gott och enkelt att sno ihop när det är äppelsäsong. Testa att göra smultäcket till olika frukt- och bärpajer. Exempelvis med jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, rabarber med mera. Bjud smulpajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
Ingredienser
6 portioner
Deg
2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
75 g margarin i tärningar
1 krm salt
Fyllning
3 äpplen
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk malen kanel
Till servering
vaniljglass eller vaniljsås
För alla
Gör glutenfri: välj havregryn gjorda på ren havre och byt ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, glass och vaniljsås.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av matfett, glass och vaniljsås.
Gör äggfri: välj äggfri glass och vaniljsås utan ägg.
Näringsberäkningen är exkl. glass/vaniljsås.
Gör så här
Tips
Receptet kommer från boken "Hjälpredan för typ 1-diabetes" och är skapat och styleat av Liselotte Forslin. Tänk på att även om ingredienserna i detta bakverk var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå detta recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1520 KJ / 363 kCal
Fett18 g
Salt0.5 g
Kolhydrater46 g
Protein3 g
Kommentarer
Lätt att göra och den blev supergod
Eva
2024-09-13Behöver man skala äpplena eller de går lika bra med oskalade äpplen?
Sandra
2019-09-01Hej Sandra! Det är en smaksak, så du får välja själv. I detta receptet hade vi med skal. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-09-09