Fruktpaj med flätat lock

Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016

Ingredienser
10 bitar
Pajdeg
5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
3 msk strösocker
1/2 tsk malen kanel
1 krm salt
275 g kallt smör
1 - 5 msk kallt vatten
Fyllning
700 g röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
700 g fasta päron (gärna anjou)
2 msk smör
1 tsk malen kanel
3 msk rörsocker
1 krm vaniljpulver
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk strösocker
2 tsk vetemjöl
Pensling
1 ägg
1 msk mjölk (3 %)
1/2 krm salt
Gör så här
01:00:00
00:05:00
00:20:00
00:40:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1860 KJ / 445 kCal
Fett26 g
Salt1 g
Kolhydrater46 g
Protein4 g
Kommentarer
7 stDen blir utan tvekan betydligt mycket bättre om man förgräddar botten.
Rebecca
äcklig - degen ligger i gränslandet inget/salt. Helt meningslöst att lägga energi på! Faktiskt ganska irriterad att det ligger ute här överhuvudtaget!
Cecilia
Hej! Behöver pajbotten inte förgräddas?
Anneli
Hej Anneli! Pajdegen behöver inte förgräddas i detta recept. Lycka till med din paj. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Jag har gjort den och den blev helt perfekt. Supergod paj!
Jessica
Hej Carolina och Viviann! Vi har nu provlagat pajdegen igen och det har även denna gången fungerat fint för oss att få pajdegen att hålla ihop. Läs gärna våra tips ovan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har justerat vattenmängden så att man tillsätter en mindre mängd i början och därefter mer efter behov. Lycka till! Hälsningar Michelle
Ica-köket
Har ICA provat receptet? Pajdegen blev alldeles för lös. Mängden deg och frukt hade räckt till en större form. Jag använde ändå en form på 24 cm. Päronen borde ha stekts längre än äpplena för att bli mjuka. Mina päron var ändå ätmogna. Hade fungerat bättre med enbart äpplen. Bättre kan ni! Jag återgår till receptet för pajskal i Nya Annas Mat
Viviann
Stämmer receptet på degen? Gjorde denna igår och degen blev extremt kladdig redan innan jag hade i vattnet så fick lov att tillsätta ganska mycket mjöl. Trots detta blev den gudomligt god (använde endast äpplen av blandade sorter och uteslöt kanelen i degen)
Carolina