Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Frasiga rabarberbakelser

Läckert frasiga smördegsbakelser med rabarber och vaniljkräm på färsk vaniljstång. Bakelserna bakas fluffiga och frasiga i ugn och fylls sedan med sockerkokt rabarber och vaniljkrämen. En fröjd för ögat och smaklökarna.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, hälften av sockret, vaniljstänger och frön i en kastrull. Ta från värmen.
  2. Vispa äggulor, resten av sockret och majsstärkelse ljust och luftigt i en bunke.
  3. Blanda ner äggvispet i kastrullen och koka upp på medelvärme. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Vispa i smöret. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.
  4. Rabarber: Skär rabarbern i 1 - 2 cm stora bitar.
  5. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Lägg i rabarbern och låt koka 2 - 3 minuter beroende på hur grova rabarberstjälkarna är. Vill du att bitarna ska se hela ut så rör inte under kokningen.
  6. Häll försiktigt av rabarbern i en sil.
  7. Smördeg: Sätt ugnen på 200°C.
  8. Tina smördegsplattorna enligt anvisning på paketet. Dela varje platta.
  9. Pensla kanterna på hälften av plattorna med uppvispat ägg.
  10. Skär ramar, 1 1/2 - 2 cm breda, ur resterande plattor. Lägg ramarna på de penslade bottnarna, ta inte med mittbiten.
  11. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ha koll på slutet. Olika ugnar har olika värme, så kolla att de inte bränns. Ta ut och tryck försiktigt ner mitten på varje smördegsruta. Låt svalna.
  12. Sätt ugnen på 250°C. Spritsa eller bred ut vaniljkräm i bottnarna. Lägg den avrunna rabarbern ovanpå vaniljkrämen.
  13. Pudra florsocker över bakelserna, använd en tesil för att få det jämnt. Sätt in dem i ugnen igen och glasera ytan. Det går fort, så ha ordentlig koll så att du kan ta ut bakelserna innan de blir brända. Pudra över lite florsocker och servera genast.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och matfett. Läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre och använd mjölkfritt matfett. Läs för säkerhets skull innehållsdeklarationen på smördegen.   

Ingredienser

Portioner: 8 st
  • 2 paket frysta smördegsplattor (à 400 g)
  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
Vaniljkräm
  • 2 vaniljstänger
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 1/2 dl socker
  • 6 äggulor
  • 5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 50 g smör
Rabarber
  • 500 g rabarber
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3119 kJ / 746 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer