UNDER 60 MIN | Medel

Fransk nougat med pistage och rosenvatten

Att göra egen nougat är inte alls så svårt som man kan tro. Imponera på släkten i jul och bjud på ett franskt nougatrecept med pistage och orientaliskt rosenvatten. Ett riktigt snyggt julgodis som ger lite extra flärd till dessertbordet.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smaksättning: Grovhacka nötter och dadlar.
  2. Sockerlag: Koka socker, sirap, vatten och rosenvatten i en kastrull tills sockerlagen är 150°C.
  3. Maräng: Vispa äggvitorna till en luftig och krämig marängsmet.
  4. Häll sockerlagen i en tunn stråle i marängsmeten under vispning och fortsätt vispa tills smeten är vit.
  5. Blanda ner nötter och dadlar.
  6. Smörj två bakplåtspapper med olja.
  7. Bred ut smeten på det ena bakplåtspappret och lägg det andra ovanpå.
  8. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 2 cm tjocklek och låt svalna.
  9. Skär i bitar. Lägg dem på en bricka med bakplåtspapper för att torka. Förvaras i rumstemperatur.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg.

Näringsvärdet är beräknat per styck.

Tips

Om nougaten känns kladdig, blanda 1 msk majsstärkelse med 1 msk florsocker (för 60 st) och vänd bitarna runtom i blandningen.

Ingredienser

Portioner: 60 st
Smaksättning
  • ca 200 g osaltade pistagenötter
  • 15 torkade urkärnade dadlar
Sockerlag
  • 5 dl strösocker
  • 1 1/2 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 msk rosenvatten
Maräng
  • 2 äggvitor
  • 2 bakplåtspapper
  • olja

Näringsvärde
Per portion

Energi 270 kJ / 95 kCal