UNDER 45 MIN | Medel

Knäckklubbor

Att koka knäck ger garanterat god julstämning i köket. Vill man dessutom julpyssla är dessa knäckklubbor en perfekt aktivitet som alla kan delta i. Med några grillpinnar som handtag och bakplåtspapper som formar är julens snyggaste knäckklubbor snart klara!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 18 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Förbered först strutarna av bakplåtspapper. Klipp 18 rutor i storlek, ca 6x8 cm (för 18 st). Rulla ihop dem till strutar med, ca 2 cm diameter upptill. Vik in kanten högst upp så att den överlappar pappret på insidan. Tejpa ihop skarven mitt på struten. Ställ strutarna med spetsen nedåt i något som gör att de står upp (t.ex. en form med strösocker) så att det blir lätt att hälla upp knäcksmeten i dem. Förslagsvis kan du sätta dem några stycken i dricksglas. Förbered pinnarna att stoppa i knäcksmeten som handtag när du hällt upp smeten i strutarna.
  2. Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 130°C. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när smeten är färdig. (Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan till en kula). Kolla in vår guide till olika knäck temperaturer om du vill ha seg eller hård knäck.
  3. Ta kastrullen från värmen. Häll upp smeten i strutarna och tryck en pinne mitt i varje klubba. Låt stelna.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.

Näringsvärdet är beräknat per klubba på 18 klubbor.

Ingredienser

Portioner: ca 18 st
  • bakplåtspapper
  • tejp
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 18 trä- eller grillpinnar (à ca 10 cm)

Näringsvärde
Per portion

Energi 545 kJ / 130 kCal