Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fransk fläskgryta med senapssting

Fransk fläskgryta med senapssting är en utomordentligt god gryta som brukar bli mycket uppskattad. Det möra, kokta köttet i sin gräddiga gryta serverar du rykande varmt med kokta, vackra grönsaker samt ris eller bulgur.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 47, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i stavar. Skär grytbitarna i strimlor så förkortas koktiden.
  2. Stek lök, vitlök och köttstrimlor i matfettet ca 3 minuter i en gryta eller stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet och blanda runt. Häll på vatten under omrörning. Koka upp och låt koka under lock ca 20 minuter eller tills köttet är mört. Gör resten under tiden.
  3. Koka ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen.
  4. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, det tar ca 5 minuter. Tillsätt haricots verts när ca 3 minuter av koktiden återstår. Häll av grönsakerna.
  5. Tillsätt grädde, senap och örter i grytan. Ge den ett hastigt uppkok.
  6. Servera grytan med kokta grönsaker samt ris eller bulgur.

För alla

Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: välj ris, red grytan med majsstärkelse i stället för vetemjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Klimatanpassa

Addera ännu fler goda grönsaker till denna gryta, olika rotfrukter och kanske svamp! Då kan samma mängd kött räcka till 6 portioner, vilket är fördelaktigt både ekonomiskt och miljömässigt!

Tips

Barnknepet:
Råriv morötterna om det är mer populärt än att koka dem.

Täck stekpannan med folie eller använd ett stort kastrullock om annat lock saknas.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g morötter
  • ca 400 g grytbitar av griskött
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 port ris eller bulgur
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk örtkryddor provencale
  • 250 g haricots verts
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2657 kJ / 635 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept