- Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär morötterna i stavar. Skär grytbitarna i strimlor så förkortas koktiden.
- Stek lök, vitlök och köttstrimlor i matfettet ca 3 minuter i en gryta eller stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet och blanda runt. Häll på vatten under omrörning. Koka upp och låt koka under lock ca 20 minuter eller tills köttet är mört. Gör resten under tiden.
- Koka ris eller bulgur enligt anvisning på förpackningen.
- Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, det tar ca 5 minuter. Tillsätt haricots verts när ca 3 minuter av koktiden återstår. Häll av grönsakerna.
- Tillsätt grädde, senap och örter i grytan. Ge den ett hastigt uppkok.
- Servera grytan med kokta grönsaker samt ris eller bulgur.
För alla
Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: välj ris, red grytan med majsstärkelse i stället för vetemjöl.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning.
Klimatanpassa
Addera ännu fler goda grönsaker till denna gryta, olika rotfrukter och kanske svamp! Då kan samma mängd kött räcka till 6 portioner, vilket är fördelaktigt både ekonomiskt och miljömässigt!
Tips
Barnknepet:
Råriv morötterna om det är mer populärt än att koka dem.
Täck stekpannan med folie eller använd ett stort kastrullock om annat lock saknas.