Stifado (kryddig grekisk gryta)
Mustiga och kryddiga smaker i denna delikata grekiska gryta. Stifado innehåller grytbitar av nöt, lök, vitlök, tomater, lagerblad, kanelstång, nejlika och syltlök. Servera gärna grytan med ugnsrostad eller kokt potatis.
Ingredienser
4 portioner
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
800 g högrev
1 msk rapsolja
500 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
3 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 kanelstång
2 krm mald nejlika
1 dl syltlök
salt
svartpeppar
Till servering
potatis
haricots verts (bönor)
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein och ägg.
Klimatanpassa
Med grytbitar av fläsk minskar du klimatpåverkan för denna rätt med 75%! Lamm är också mycket gott i detta recept och det har också mindre klimatpåverkan än nötkött.
Receptet uppdaterat dec 2021.
Gör så här
Tips
Ät tzatziki till grytan!
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1651 KJ / 395 kCal
Fett18 g
Salt2 g
Kolhydrater15 g
Protein43 g
Kommentarer
Men herregud vad gott, inga kryddor jag brukar använda men wow! Gjorde som andra rekommenderade och hade i rödvin och lite mer kanel och socker. Såååå gott!!
Christina
2023-01-08Supergod gryta! Får gärna puttra längre. 4 tsk oregano, mer vitlök, dubbelt på socker, 2 kanelstänger, ett extra lagerblad kör vi på här. Mer syltlök också såklart! :D
Jonathan
2022-11-22Supergod gryta men jag tar bort hela kanelen efter halva tiden,1,5 lök och en vitlöksklyfta till ett kg mörad högrev.
Rigmor
2022-05-28