Stifado (kryddig grekisk gryta) | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Stifado (kryddig grekisk gryta)

Mustiga och kryddiga smaker i denna delikata grekiska gryta. Stifado innehåller grytbitar av nöt, lök, vitlök, tomater, lagerblad, kanelstång, nejlika och syltlök. Servera gärna grytan med ugnsrostad eller kokt potatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken.
  2. Bryn grytbitarna i olja, tillsätt lök och vitlök och fräs med ett tag. Häll i krossade tomater och vatten så att det täcker köttet. Tillsätt därefter buljongtärningar, socker, rödvinsvinäger, oregano, lagerblad, kanelstång och mald nejlika. Koka upp och skumma av fett och slaggprodukter. Koka i 1-2 timmar (beroende på köttets kvalitet).
  3. Lägg i avrunnen syltlök och krydda med salt och peppar.
  4. Servera grytan med kokt eller ugnsrostad potatis och haricots verts.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt fri från gluten, laktos och mjölkprotein och ägg.

Klimatanpassa

Med grytbitar av fläsk minskar du klimatpåverkan för denna rätt med 75%! Lamm är också mycket gott i detta recept och det har också mindre klimatpåverkan än nötkött.

Tips

Ät tzatziki till grytan!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 800 g grytbitar av nöt
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk oregano
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 krm mald nejlika
  • 1 dl syltlök
  • salt
  • svartpeppar
Till servering
  • potatis
  • haricots verts
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1651 kJ / 395 kCal