UNDER 45 MIN | Medel

Fläskfilégryta med jordnötter

Här kommer ett utmärkt exempel på hur man kan liva upp en fläskfilégryta - nämligen med salta jordnötter. Det stekta köttet tillagas i grädde, curry och chilisås, och serveras ihop med ris, en krispig kålsallad, och på toppen strös de salta små nötterna. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 44, 2019
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär fläskfilén i strimlor och bryn den i oljan i en stekpanna i omgångar. Krydda med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet i panna och rör i grädde, curry och chilisås och låt sjuda ca 10 minuter.
  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Kålsallad: Strimla kålen och blanda med olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  4. Strö jordnötterna över grytan och servera med ris och sallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri matlagningsgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut matlagningsgrädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Krydda gärna salladen med salladskrydda.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 500 g fläskfilé
  • 2 tsk olja
  • salt
  • peppar
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk curry
  • 1 dl chilisås
  • 4 port ris (gärna basmatiris)
  • 1 dl saltade jordnötter
Kålsallad
  • 1/2 salladskål
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk rödvinsvinäger

Näringsvärde
Per portion

Energi 2611 kJ / 626 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept