Fisksoppa i melonskal | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Fisksoppa i melonskal

Denna fisksoppa med thailändsk touch serverad i melonskal gör garanterat succé på din fest. Fisk, musslor, kokosmjölk och currypaste ger mycket smak tillsammans med citrongräset, vitlöken och ingefäran. Soppan garneras med basilika och koriander.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Halvera melonerna, gröp först ut kärnorna och sedan det mesta av fruktköttet, låt lite vara kvar för att ge stadga till den blivande skålen.
  2. Börja med att tillreda buljongen: Koka melonkärnorna tillsammans med fiskbuljongtärningar och vattnet. Låt sjuda i ca 15 minuter. Sila bort kärnorna.
  3. Skär hälften av fruktköttet i cm-stora tärningar, andra hälften mixas till mos som läggs i buljongen.
  4. Riv limeskalet fint så att inte något av det vita kommer med. Dela och pressa ut juicen. Tillsätt detta, rödvinsvinäger och vinet.
  5. Finhacka citrongräs, chilifrukt, vitlöksklyftor och ingefära. Fräs hacket i en kastrull i olja.
  6. Tillsätt buljongen och kokosmjölken, smaka av med currypaste och ev ytterligare lite vin.
  7. Lägg i haricots verts (alt sockerärter eller thailändsk sparris) och låt det sjuda några minuter tills det är nästan färdigt.
  8. Tillsätt hackad färsk koriander, melonbitarna och blåmusslorna. Sjud i någon minut. Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Lägg i och sjud i ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med salt.
  9. Servera soppan i melonskalen, gärna med en limeklyfta och bröd som tillbehör. Garnera soppan med basilikablad.

Tips

Ett alternativ till musslor är skalade räkor eller kokta havskräftor som tillsätts soppan strax före serveringen för att bli varma.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g fast fisk (t ex hälften lax och hälften kolja)
  • 500 g musslor med skal
  • 2 cantaloupemeloner à ca 600 g (galiameloner går smakmässigt också bra, men då blir soppan blekvit till färgen)
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3 dl vatten
  • 1 lime
  • 1 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 1/2 dl vitt kryddigt vin (t ex gewurztraminer)
  • 1 citrongräs
  • 3/4 röd chilifrukt (utan kärnor)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk (à 4 dl)
  • 1 tsk grön currypaste
  • 225 g haricots verts, sockerärter eller tahiländsk sparris
  • salt
  • 1/2 kruka hackad färsk koriander
  • ev basilikablad till garnering
Lägg till i inköpslistan