UNDER 45 MIN | Medel

Musslor i kokosmjölk med lime och salladslök

Mat från havet smakar gott och med den här såsen till musslorna kommer detta bli din nya favoriträtt. Är du bara noggrann är färska blåmusslor enkla att koka. Musslorna kokas i kokosmjölk som är kryddad med lime, citrongräs och lite chili. Det blir en fantastisk god sås att både doppa musslorna och kanske en bit bröd i också.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera omgångar med vatten och låt musslorna rinna av (kasta trasiga musslor och de som är öppna och inte sluter sig när man knackar dem i bänken).
  2. Skala och hacka vitlöken fint. Ansa och skiva salladslöken. Spar det gröna av salladslöken till topping.
  3. Dela, kärna ur och strimla chilin fint. Banka på citrongräset med en liten kastrull, så att fibrerna delar på sig. Gör en knut på citrongräset, så att det håller ihop.  
  4. Fräs vitlök, salladslök och chili i oljan i en gryta, stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt kokosmjölken och citrongräset, koka upp.  
  5. Lägg musslorna i kastrullen, koka 3-4 minuter under lock. Rör försiktigt om då och då. Lyft upp musslorna med en hålslev i en bunke. Koka ner buljongen och citrongräset i några minuter. Smaksätt buljongen med limesaft, salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna i buljongen, rör runt.
  6. Till servering: Servera musslorna (släng de som inte öppnat sig) och strö på resten av salladslöken. Toppa gärna musslorna med koriander.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 2
  • 1 kg färska blåmusslor (gärna ekologiska)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 125 g salladslök
  • 1/2 röd peppar (chili)
  • 1 citrongrässtjälk
  • 2 msk olja
  • 1 förp kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 lime
  • salt
  • svartpeppar
Till servering
  • färsk koriander