Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Fiskgryta med blåmusslor och majs

En härligt mustig fiskgryta som för tankarna till en fransk bouillabaisse. Här samsas några av havets läckerheter som fin torskfilé och ljuvliga blåmusslor. Alltsammans vilar i en smakfull gryta med grädde, timjan och dill. Potatis och morötter fyller ut och garanterar att du blir mätt och belåten!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 40, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina musslorna om frysta används.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Skala och hacka vitlöken, fräs den i smöret i en gryta på svag värme tills det blir mjukt. Tillsätt cayennepeppar, timjan och lagerblad och fräs ytterligare någon minut.
  4. Skala och tärna under tiden morötterna i ca 1 cm stora tärningar. Tillsätt dem i grytan och häll på grädde och buljong. Låt koka ihop tills morötterna är mjuka, det tar ca 15 minuter.
  5. Låt majsen rinna av. Dela tomaterna. Hacka dillen grovt. 
  6. Skär torsken i bitar och lägg den och majsen i grytan. Låt sjuda ca 5 minuter.
  7. Tillsätt musslorna med spadet i grytan tillsammans med tomater och dill. Låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera grytan med potatisen.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 morötter
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl fiskbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 burk majskorn (à150 g)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka dill
  • ca 400 g torskfilé
  • 450 g blåmusslor (med skal)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare

Näringsvärde
Per portion

Energi 2651 kJ / 634 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept