Grönkål och blåmusslor i havssmakande sky | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Grönkål och blåmusslor i havssmakande sky

Tänk vinkokta musslor, men med syra från surkål i stället för vin. Inte så dumt som det kanske låter! Bottna skålen med musselköttet, toppa med mumsig grönkål eller den lite ovanligare blomsterkålen. Häll över den havssmakande skyn från musselkoket. Läckert!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor.
  2. Koka upp den mindre mängden vatten i en kastrull. Tillsätt musslorna. Låt koka kraftigt 3–5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.
  3. Ta upp musslorna med hålslev.
  4. Vispa ner surkålsjuice, crème fraiche och smör i musselspadet. Koka upp och låt koka ca 3 minuter. Rör ner persiljan. Krydda med salt.
  5. Koka upp den större mängden vatten, olja och salt i en stor kastrull. Lägg ner grönkålen eller blomsterkålen i kastrullen ca 45 sekunder. Häll av i ett durkslag. Låt rinna av på hushållspapper. 
  6. Plocka musselköttet ur skalen. Fördela det och kålen i skålar. Häll över den varma skyn. Garnera med timjan.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour supreme (innehåller soja) och byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

I dag finns surkål att köpa i påse eller på burk. I det här receptet används bara vätskan, juicen. Kålen som blir över passar fint till korv med bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 dl vatten
  • 1 1/2 dl vätska/juice från surkål
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk smör
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 krm salt
  • 1 l vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 påse skuren grönkål (à 250 g) (eller 20 små buketter av blomsterkål, för 4 portioner)
  • timjansblad till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1992 kJ / 476 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept