Recept: Fiskgratäng med räkor och dill
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Fiskgratäng med räkor och dill

127 röster

Det här receptet på fiskgratäng med räkor och dill är en storfavorit hos dom flesta. En krämig, fräsch och lyxig fiskgratäng som du kan göra till både vardag och fest. Servera gärna gratängen med kokt pressad potatis för en ultimat smakupplevelse!

Ingredienser

  • 600 g djupfryst fisk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 dl riven ost

Sås

  • 500 g räkor (med skal)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 1/2 dl hackad dill

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Tina fisken och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
  3. Täck med aluminiumfolie. Tillaga fisken i ugnen i ca 15 min.
  4. Sås: Skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken och rör om. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka såsen 3-5 min. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll såsen ovanpå fisken. Strö över riven ost. Gratinera rätten i 250°C, ca 10 min eller tills den fått vacker färg. Servera med kokt pressad potatis och sallad.

Gör mer klimaträtt

Välj mervärdesmärkt fisk och räkor, minska mängden torsk till 400 g och räkor till 300 g. Tillsätt istället fryst, tinad bladspenat. Välj fryst dill. Detta leder till en femtedels minskning av klimatpåverkan från din maträtt.

 

Tips

Tillsätt gärna 1 tsk hummerfond till gratängsåsen (för 4 port).