Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Mammas fiskgratäng

Ett härligt recept på smakrik fiskgratäng av fisk som sej eller kolja. Du gör gratängen av bland annat fisk, mjöl, mjölk och svamp. Servera den saftiga gratängen med krämigt hemlagat potatismos!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Lägg (tinade) fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med citronpeppar och salt. Tillaga 5-7 minuter i ugnen, eller täck med plastfolie och mikra på max 750 w ca 4 minuter. Häll av vattnet från fisken.
  3. Sås: Vispa ihop vetemjöl och mjölk. Koka upp under omrörning och tillsätt smör eller margarin och buljongtärningen. Låt såsen koka några minuter.
  4. Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Potatismos: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och mosa. Vispa ner varm mjölk och 2 msk smör eller margarin. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen i ugnen till 250°C.
  7. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5-10 minuter eller tills moset blir lite brunt i topparna.
  8. Servera fiskgratängen med rivna morötter eller en blandad sallad.

För alla

Gratängen innehåller gluten, laktos och mjölk.
Gör glutenfritt: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot soja-, havre- eller risdryck. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g färsk eller djupfryst vit fisk (t ex sej eller kolja)
  • 2 krm citronpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tomater
Sås
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 msk smör eller margarin
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • 250 g svamp (t ex kantarell eller någon sopp)
  • salt och peppar
Potatismos
  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smör eller margarin
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?