Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Filopaj med sparris och tomatsallad med linser

En frasig filopaj är enklare att göra än vad den ser ut! Här smaksätter du den med underbar grön sparris, créme fraiche med smak av tre sorters senap och silverlök. För att addera lite färg serveras pajen med en smakrik tomatsallad som har basilika och mättande gröna linser i sig.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Filopaj: Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Skala och skiva löken.
  3. Fräs sparris och lök i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
  4. Lägg över fräset i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port). Blanda crème fraiche, mjölk och ägg. Häll blandningen i formen.
  5. Dela 6 filoark på mitten och krama ihop dem försiktigt en och en och lägg på pajen. Ringla över resten av oljan.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen 15-20 minuter.
  7. Tomatsallad: Häll linserna i en sil, spola dem med kallt vatten och låt rinna av.
  8. Skär tomaterna i skivor och hacka basilikan grovt. Blanda linser, tomater och basilika, ringla över olivolja och vinäger. Krydda med salt och peppar och vänd runt.
  9. Servera pajen med tomatsalladen.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och tillsätt någon tesked vardera av dijonsenap och vanlig senap. Välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Tillsätt någon tesked vardera av dijonsenap och vanlig senap.

Ingredienser

Portioner: 4
Filopaj
  • 250 g grön sparris
  • 1 silverlök
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl crème fraiche tre sorters senap
  • 1 dl mjölk
  • 6 ägg
  • 250 g färsk filodeg
Tomatsallad
  • 2 förp kokta gröna linser (à 380 g)
  • 500 g plommontomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2904 kJ / 694 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept