Filégryta med lök och svamp
En god och mustig gryta kan pigga upp under de murriga höstkvällarna. Testa att göra en gryta på oxfilé, skinka, schalottenlök och svamp. Servera grytan varm tillsammans med potatis och ett gott bröd.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2005
Ingredienser
6 portioner
ca 800 g oxfilé eller viltfilé
ca 100 g basturökt skinka
1 vitlöksklyfta
2 påsar stek- eller schalottenlök (à 250 g)
200 g svamp (t ex champinjoner)
2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl vatten
2 - 2 1/2 dl rött eller torrt vitt vin
1 msk konc oxfond
1 msk tomatpuré
3/4 msk äppel- eller rödvinbärsgelé
1 tsk majsstärkelse
färsk timjan till garnering
Kryddblandning
1 tsk salt
2 - 3 krm nymalen svartpeppar
1 - 2 krm malda nejlikor
1 - 2 krm malen kanel
1 - 2 krm riven muskotnöt
1 tsk timjan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1160 KJ / 280 kCal
Kommentarer
Hej, fint recept, jag uteslöt kanelen muskutnöten och nejlikan, tycker inte de passar in. Använde också paprika och morötter så grytan fick lite mer smak. Stort tack för receptet
Elvir
2020-04-03Älskar det här receptet! Kryddningen är väl en smakfråga. Jag ökar kryddmängden istället och älskar den mustiga, juliga smaken. Jag använder högrev, som får koka på en halv flaska rödvin i 2,5 timmar.
Natalie
2019-12-16Hej Natalie! Vad kul att höra att du gillar grytan och tack för att du använder våra recept! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-12-16För kryddstark. Hade räckt med halva mängen kryddor. Detta är iofs första gången jag lagar mat med nejlika, vet inte om jag ens tycker att den passade in.
Johan
2018-05-27