Filégryta med lök och svamp

Betyg 3.6 av 5.
50 personer har röstat
12
Filégryta med lök och svamp

En god och mustig gryta kan pigga upp under de murriga höstkvällarna. Testa att göra en gryta på oxfilé, skinka, schalottenlök och svamp. Servera grytan varm tillsammans med potatis och ett gott bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2005

Filégryta med lök och svamp

Ingredienser

6 portioner
ca 800 g  oxfilé eller viltfilé
ca 100 g  basturökt skinka
1   vitlöksklyfta
2   påsar stek- eller schalottenlök (à 250 g)
200 g  svamp (t ex champinjoner)
2 msk  smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl  vatten
2 - 2 1/2 dl  rött eller torrt vitt vin
1 msk  konc oxfond
1 msk  tomatpuré
3/4 msk  äppel- eller rödvinbärsgelé
1 tsk  majsstärkelse
färsk timjan till garnering

Kryddblandning

1 tsk  salt
2 - 3 krm  nymalen svartpeppar
1 - 2 krm  malda nejlikor
1 - 2 krm  malen kanel
1 - 2 krm  riven muskotnöt
1 tsk  timjan

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: stek i mjölkfri margarin eller olja.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
50 personer har röstat

Kommentarer

Hej, fint recept, jag uteslöt kanelen muskutnöten och nejlikan, tycker inte de passar in. Använde också paprika och morötter så grytan fick lite mer smak. Stort tack för receptet

Elvir

2020-04-03

Älskar det här receptet! Kryddningen är väl en smakfråga. Jag ökar kryddmängden istället och älskar den mustiga, juliga smaken. Jag använder högrev, som får koka på en halv flaska rödvin i 2,5 timmar.

Natalie

2019-12-16

Hej Natalie! Vad kul att höra att du gillar grytan och tack för att du använder våra recept! Hälsningar Elina

Redaktionen

2019-12-16

För kryddstark. Hade räckt med halva mängen kryddor. Detta är iofs första gången jag lagar mat med nejlika, vet inte om jag ens tycker att den passade in.

Johan

2018-05-27

Näringsvärde per portion

Energi1160 KJ / 280 kCal

Testa liknande recept

Grillad oxfilé
Betyg 4.8 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Oxfilé med sparris- och hummersmör
Betyg 3.1 av 5.
156 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Helstekt oxfilé
Betyg 4.1 av 5.
199 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta
Betyg 4.8 av 5.
66 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Oxfilé tournedos
Betyg 4.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Carpaccio
Betyg 4.5 av 5.
8 personer har röstat
Under 30 min att tillaga