Filégryta med lök och svamp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Filégryta med lök och svamp

En god och mustig gryta kan pigga upp under de murriga höstkvällarna. Testa att göra en gryta på oxfilé, skinka, schalottenlök och svamp. Servera grytan varm tillsammans med potatis och ett gott bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i cm-tjocka skivor och dela dem eventuellt. Skär skinkan i små fina tärningar. Lägg kött och skinka i en skål. Skala och pressa över vitlöksklyftan.
  2. Kryddblandning: Blanda salt, peppar och övriga kryddor. Häll kryddblandningen över köttet och vänd runt. Låt stå en stund.
  3. Skala lökarna. Ansa och skär svampen i bitar. Stek svamp och lök i lite matfett i en gryta, tills löken är mjuk och svampen fått färg. Ta upp alltsammans från grytan.
  4. Lägg lite mer matfett i grytan och stek köttet tills det fått fin färg och är nätt och jämnt genomstekt. Ta upp det.
  5. Häll vatten och vin i grytan. Tillsätt fond och tomatpuré. Koka skyn 5-10 minuter, tills den blir riktigt mustig i smaken. Smaksätt med gelé och salta och peppra om det behövs. Så här långt kan rätten förberedas.
  6. Lägg ner köttet i skyn. Tillsätt svamp och lök. Låt alltsammans hettas upp ganska snabbt. Garnera med några kvistar timjan.
  7. Servera med Chèvregratinerad potatis och en fräsch sallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: stek i mjölkfri margarin eller olja.

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 800 g oxfilé eller viltfilé
  • ca 100 g basturökt skinka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 påsar stek- eller schalottenlök (à 250 g)
  • 200 g svamp (t ex champinjoner)
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 1/2 dl rött eller torrt vitt vin
  • 1 msk konc oxfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 3/4 msk äppel- eller rödvinbärsgelé
  • 1 tsk majsstärkelse
  • färsk timjan till garnering
Kryddblandning
  • 1 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 2 krm malda nejlikor
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk timjan
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1160 kJ / 280 kCal
Läs mer om näringsvärden