Filégryta med lök och svamp

49
12
Filégryta med lök och svamp

En god och mustig gryta kan pigga upp under de murriga höstkvällarna. Testa att göra en gryta på oxfilé, skinka, schalottenlök och svamp. Servera grytan varm tillsammans med potatis och ett gott bröd.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2005

Filégryta med lök och svamp

Ingredienser

6 portioner
ca 800 g oxfilé eller viltfilé
ca 100 g basturökt skinka
1 vitlöksklyfta
2 påsar stek- eller schalottenlök (à 250 g)
200 g svamp (t ex champinjoner)
2 msk smör eller margarin
1 - 1 1/2 dl vatten
2 - 2 1/2 dl rött eller torrt vitt vin
1 msk konc oxfond
1 msk tomatpuré
3/4 msk äppel- eller rödvinbärsgelé
1 tsk majsstärkelse
färsk timjan till garnering

Kryddblandning

1 tsk salt
2 - 3 krm nymalen svartpeppar
1 - 2 krm malda nejlikor
1 - 2 krm malen kanel
1 - 2 krm riven muskotnöt
1 tsk timjan

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden, i övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: stek i mjölkfri margarin eller olja.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

49

Kommentarer

Elvir

2020-04-03

Hej, fint recept, jag uteslöt kanelen muskutnöten och nejlikan, tycker inte de passar in. Använde också paprika och morötter så grytan fick lite mer smak. Stort tack för receptet

Natalie

2019-12-16

Älskar det här receptet! Kryddningen är väl en smakfråga. Jag ökar kryddmängden istället och älskar den mustiga, juliga smaken. Jag använder högrev, som får koka på en halv flaska rödvin i 2,5 timmar.

Redaktionen ICAse

2019-12-16

Hej Natalie! Vad kul att höra att du gillar grytan och tack för att du använder våra recept! Hälsningar Elina

Johan

2018-05-27

För kryddstark. Hade räckt med halva mängen kryddor. Detta är iofs första gången jag lagar mat med nejlika, vet inte om jag ens tycker att den passade in.

Näringsvärde per portion

Energi 1160 KJ / 280 kCal
Läs mer om näringsvärden