Färsig vitkålspanna med rårörda lingon | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Färsig vitkålspanna med rårörda lingon

Laga en god klassiker med detta recept på färsig vitkålspanna. Fräs köttfärs, lök och kål ordentligt och servera till kokt potatis, snabba rårörda lingon samt en mild klick matyoghurt. Variera pannan med sirap för en mer kålpuddingliknande rätt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 46, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Fortsätt med lingonen.
  2. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en skål. Rör försiktigt tills sockret löses upp.
  3. Skala, halvera och strimla rödlöken. Skär vitkålen i ca 3 cm stora tärningar.
  4. Stek lök och färs i hälften av matfettet ca 3 minuter i stekpannan. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg på en tallrik.
  5. Fräs vitkålen resten av matfettet ca 10 minuter i stekpannan. Rör då och då. Blanda ner färsfräset. Smaka av med soja.
  6. Servera vitkålspannan med kokt potatis, rårörda lingon, en klick matyoghurt och gärna knäckebröd.

För alla

Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: välj tamarisoja.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, byt matyoghurt mot laktosfri medelhavsyoghurt eller laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt matyoghurt mot mjölkfritt alternativ.

Klimatanpassa

Måltiden blir lika god med kycklingfärs istället för blandfärs och samtidigt minskar du klimatpåverkan med 71 %. Vågar du vego och väljer vegetarisk färs istället för blandfärs minskar du påverkan med 79 %.
Båda valen skapar även en mer hälsosam måltid.

Tips

Det är gott att låta 1–2 msk ljus sirap fräsa med vitkålen sista minuten (för 4 port). Sirapen lockar fram kålens naturliga sötma och gör att rätten påminner om kålpudding.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 900 g fast potatis
  • 1 1/2 rödlök
  • ca 750 g vitkål
  • 2 msk smör eller margarin
  • ca 400 g blandfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk kinesisk soja
  • matyoghurt till servering
Rårörda lingon
  • 225 g tinade lingon
  • 0,8 dl strösocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2662 kJ / 638 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept