Falafel på sötpotatis med limekräm

Falafel på sötpotatis med limekräm är en uppskattad vegetarisk rätt. De syrliga och söta smakerna blir tydliga när de blandas ihop med yoghurten, addera lite salt och peppar och den är fulländad. Servera de smakrika falafelbollarna med en fräsch sallad på bland annat mynta samt limekrämen.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 41 2016

Ingredienser
4 portioner
Falafel
2 sötpotatisar (2 sötpotatisar motsvarar ca 300 g)
1 rödlök
380 g kikärtor
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 ägg
2 msk vatten
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
1 1/2 dl sesamfrön
Limekräm
1 lime (skalet)
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
2 dl matyoghurt
Sallad
125 g rädisor
1 kruka mynta
limesaft
Till servering
ris (gärna fullkorn)
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2387 KJ / 570 kCal
Fett17.1 g
Salt2 g
Kolhydrater80.7 g
Protein18.1 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
9 stGod smak men alldeles för läs smet. Skippa vattnet. Är det tänkt på torkade blötlagda kikärtor eller de i tetra? Vi gjorde på tetra. Men när vi gör traditionell falafel gör vi alltid på blötlagda kikärtor/gula ärtor
Jenny
Fantastiska smaker och god blandning av syrliga och söta smaker
Aldona
Mycket gott men svåra att forma då smeten blev alldeles för lös.
Pernilla
Jättesvårt att forma falafel av smeten! Alldeles för lös konsistens, men godaste falafeln jag ätit!
Camilla
Hej Anna-Lena! I vegetariska rätter är det vanligt att man blandar kolhydrater. Här är sötpotatisen med för texturen i falafen som tex pumpa eller en morot. Så i detta fall är det ingen tankevurpa...
Ica-köket
denna rätten felade jag ordentligt, blev inga knapriga falaflar :(
Linda
Kikärtorna ska inte mixas eller köras i matberedare. Man blötlägger torkade kikärtor och mal i köttkvarn. Då får man rätt konsistens på falafeln. Konserverade kikärtor kan möjligen användas till hummus.
Tomas
Brukar vara riktigt nöjd med recepten, men vad hände med dagens recept?! Sötpotatis och till detta ris. Mycket märkligt. Hoppas att den här tankevurpan inte händer igen
Anna-lena
Min man hade jobbat i flera timmar med maten, vi fick gå och lägga oss hungriga, detta var det sämsta vi har ätit(gick inte att äta) Falafel på sötpotatis. Annars brukar ni ha god mat, efter som affären glömt frysvarorna så fanns inte så stort utbud. Men det har dom rättat till. Trösten är att under de 3 1/2 år som vi har köpt kassen har det inte varit samma recept en enda gång, så vi tröstar oss med att vi slipper detta mer.
Irene