Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Palsternackssoppa med kikärtsbollar

En ljuvlig palsternackssoppa med spröda kikärtsbollar. Ge rotfrukterna krämiga smaker med grädde och buljong, kryddar gör du efter eget smak och tycke. De frasiga bollarna är ett perfekt tillbehör till den salta soppan!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2000
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Falafelbollarna: Börja med falafelbolalrna. Skölj kikärterna och mixa dem till en slät massa med äggulorna. Tillsätt maizena och kryddor.
  2. Forma smeten till små fina bollar, tillsätt mer mjöl om färsen är lös, och rulla dem i sesamfrön. Stek/fritera i olja tills de är vackert guldgula runt om.
  3. Soppa: Skala rotselleri och palsternacka. Skär i mindre bitar. Koka rotsakerna mjuka i buljongen.
  4. Mixa med grädden och späd om det behövs med mer grädde eller buljong, beroende på hur tjock eller krämig du vill ha soppan. Krydda varsamt så du inte går miste om den ljuvliga smaken av palsternacka.
  5. Toppa den heta soppan med lite purjo eller annat grönt och servera kikärtsbollarna till.

För alla

Innehåller inte gluten.
Soppan kan ätas av äggallergiker om falafelbollarna utesluts.
Den som inte tål mjölk utesluter mellangrädden.

Tips

Den godaste selleri- eller palsternackspurén gör du genom att bara mixa de kokta rotfrukterna med grädde. Purén blir sammetslen och otroligt god. Passar till nästan allt. Tänk på att både selleri och palsternacka mörknar så snabba dig på att ösa ner de skalade bitarna i grytan.

Ingredienser

Portioner: 4
Falafelbollarna
  • 1 burk kikärter (à 400 g)
  • 2 äggulor
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • salt och peppar
  • sesamfrön
  • olja till stekning/fritering
Palsternackssoppa
  • 1 stor bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 200 g)
  • 2 1/2 palsternackor
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
Lägg till i inköpslistan