Falafel med hemlagat tunnbröd
Gör din egen falafel! Den smakrika rätten har sitt ursprung i Mellanöstern, och består av friterade kikärtsbollar och tahinisås. Servera i ett nygräddat pitabröd.
Ingredienser
4 portioner
Falafel
2 mjöliga potatisar
400 g kokta kikärtor
2 skalade och finrivna vitlöksklyftor
1/2 skalad och finriven gul lök
1/2 dl finhackad persilja
1 1/2 tsk spiskummin
1 msk potatismjöl
salt och nymald svartpeppar
2 ägg
4 dl ströbröd
1 1/2 l frityr- eller matolja
Sås
1 1/2 msk tahini
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 röd chili (urkärnad och finhackad)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl finhackade örter, tex persilja, koriander och mynta
salt och nymald svartpeppar
Bröd
3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
2 krm salt
1 msk olivolja
Till servering
grönsallad
citronklyftor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3548 KJ / 848 kCal
Fett35 g
Salt2 g
Kolhydrater99 g
Protein25 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Valde att bara laga falafeln och såsen i detta recept. Båda vart riktigt bra, dock gjorde jag nog för stora falafelbollar, blev 26 stycken men efter dubbelpaneringen blev de riktigt stora så gör nog mindre nästa gång. Tycker inte om koriander så mkt så detta recept passade mig bra då jag också kunde välja göra såsen utan koriandern. Vad gäller paneringen gick det åt 5 små ägg för mig (värt att tänka på vilken strl man har på äggen). Det tog sin lilla tid att laga men blev riktigt goda.
Amela
2020-02-16Hej Amela! Tack för din kommentar och dina tips. Roligt att du gillar dem. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-02-17