Falafel med hemlagat tunnbröd

41
1
Falafel med hemlagat tunnbröd

Gör din egen falafel! Den smakrika rätten har sitt ursprung i Mellanöstern, och består av friterade kikärtsbollar och tahinisås. Servera i ett nygräddat pitabröd.

Falafel med hemlagat tunnbröd

Ingredienser

4 portioner

Falafel

2 mjöliga potatisar
400 g kokta kikärtor
2 skalade och finrivna vitlöksklyftor
1/2 skalad och finriven gul lök
1/2 dl finhackad persilja
1 1/2 tsk spiskummin
1 msk potatismjöl
salt och nymald svartpeppar
2 ägg
4 dl ströbröd
1 1/2 l frityr- eller matolja

Sås

1 1/2 msk tahini
2 msk färskpressad citronjuice
1/2 röd chili (urkärnad och finhackad)
2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl finhackade örter, tex persilja, koriander och mynta
salt och nymald svartpeppar

Bröd

3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
2 krm salt
1 msk olivolja

Till servering

grönsallad
citronklyftor

För alla

Gör äggfri: Byt ut ägget i paneringen mot mjölk, vatten eller olivolja som du blandar med lite vetemjöl, innan de doppas i ströbrödet. Testa att fritera någon falafel först för att se att de inte flyter ut, håller de inte ihop stek falafeln istället för fritera.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt ströbröd. Byt ut brödet mot glutenfritt tortillabröd/bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

41

Kommentar

Amela

2020-02-16

Valde att bara laga falafeln och såsen i detta recept. Båda vart riktigt bra, dock gjorde jag nog för stora falafelbollar, blev 26 stycken men efter dubbelpaneringen blev de riktigt stora så gör nog mindre nästa gång. Tycker inte om koriander så mkt så detta recept passade mig bra då jag också kunde välja göra såsen utan koriandern. Vad gäller paneringen gick det åt 5 små ägg för mig (värt att tänka på vilken strl man har på äggen). Det tog sin lilla tid att laga men blev riktigt goda.

Redaktionen ICAse

2020-02-17

Hej Amela! Tack för din kommentar och dina tips. Roligt att du gillar dem. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 3548 KJ / 848 kCal
Fett 35 g
Salt 2 g
Kolhydrater 99 g
Protein 25 g
Läs mer om näringsvärden