Falafel med hemlagat tunnbröd

Betyg 3.5 av 5.
43 personer har röstat
1Klimatsmart
Falafel med hemlagat tunnbröd

Gör din egen falafel! Den smakrika rätten har sitt ursprung i Mellanöstern, och består av friterade kikärtsbollar och tahinisås. Servera i ett nygräddat pitabröd.

Falafel med hemlagat tunnbröd

Ingredienser

4 portioner

Falafel

2   mjöliga potatisar
400 g  kokta kikärtor
2   skalade och finrivna vitlöksklyftor
1/2   skalad och finriven gul lök
1/2 dl  finhackad persilja
1 1/2 tsk  spiskummin
1 msk  potatismjöl
salt och nymald svartpeppar
2   ägg
4 dl  ströbröd
1 1/2 l  frityr- eller matolja

Sås

1 1/2 msk  tahini
2 msk  färskpressad citronjuice
1/2   röd chili (urkärnad och finhackad)
2 dl  matlagningsyoghurt
1/2 dl  finhackade örter, tex persilja, koriander och mynta
salt och nymald svartpeppar

Bröd

3 dl  vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
1 tsk  bakpulver
1 1/2 dl  vatten
2 krm  salt
1 msk  olivolja

Till servering

grönsallad
citronklyftor

För alla

Gör äggfri: Byt ut ägget i paneringen mot mjölk, vatten eller olivolja som du blandar med lite vetemjöl, innan de doppas i ströbrödet. Testa att fritera någon falafel först för att se att de inte flyter ut, håller de inte ihop stek falafeln istället för fritera.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt ströbröd. Byt ut brödet mot glutenfritt tortillabröd/bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.5 av 5.
43 personer har röstat

Kommentar

Valde att bara laga falafeln och såsen i detta recept. Båda vart riktigt bra, dock gjorde jag nog för stora falafelbollar, blev 26 stycken men efter dubbelpaneringen blev de riktigt stora så gör nog mindre nästa gång. Tycker inte om koriander så mkt så detta recept passade mig bra då jag också kunde välja göra såsen utan koriandern. Vad gäller paneringen gick det åt 5 små ägg för mig (värt att tänka på vilken strl man har på äggen). Det tog sin lilla tid att laga men blev riktigt goda.

Amela

2020-02-16

Hej Amela! Tack för din kommentar och dina tips. Roligt att du gillar dem. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2020-02-17

Näringsvärde per portion

Energi3548 KJ / 848 kCal
Fett35 g
Salt2 g
Kolhydrater99 g
Protein25 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Citronpaj med björnbär
Betyg 2.6 av 5.
95 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tahini- och chokladcookies
Betyg 3.5 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lax med hollandaise och färskpotatiskompott
Betyg 2.6 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Yoghurtsås med tahini och citron
Betyg 4.1 av 5.
10 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Falafelrulle
Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Baba ganoush – Aubergineröra
Betyg 3.5 av 5.
148 personer har röstat
Under 45 min att tillaga