Falafel (grundrecept)

Hemmagjord falafel! Dessa frasigt friterade kryddiga kikärtsbollar gör sig gudomligt bra i en sallad, i en falafelrulle eller med tillbehör som hummus och picklade grönsaker. Att göra egen falafel är enklare än du tror!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Ingredienser
4 portioner
250 g torkade kikärtor
1 stor gul lök (à 150 g)
4 stora vitlöksklyftor
1 röd peppar (chili)
2 dl hackad persilja
2 dl hackad koriander
2 msk malen spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 2 l neutral olja (till fritering)
Till servering
hummus
sallad
citron
Gör så här
12:00:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion exkl. serveringsförslag.
Energi1986 KJ / 475 kCal
Fett28 g
Salt3.7 g
Kolhydrater38 g
Protein14 g
Kommentarer
20 stBlötlägg … det står tydligt! Dvs använd torkade kikärtor och blötlägg endast! Samtliga som fått en smet som inte håller ihop, har (garanterat) inte följt receptet.
Hanni
Supergoda falafelbollar!
Josefine
Jag behöver komplettera min kommentar nedan. Efter att ha konsulterat folk som vet så visade det sig att mitt stora misstag var att jag ”fuskat” och använt mjuka kikärtor på burk. Tydligen ett vanligt misstag. De innehåller alldeles för mycket vatten och leder till att oljan spottar och fräser och falaflarna kokar bort. Andra gången köpte jag torkade kikärtor och blötlade dem pliktskyldigt i drygt 12 timmar (trots att anvisningarna på paketet sa 24 timmar) och det gav resultat. Underbara goda små falafelbollar! Mycket nöjd.
Anna maria
Precis som många andra skrivit så smälte bollarna i oljan och upplöstes helt. De gick inte att steka heller tyvärr. Smeten var kladdig så jag tillsatte inget vatten. Min teori var att de innehöll för mycket vätska och helt enkelt kokade bort. Någon som vet hur man undviker att de smälter bort för de doftade fantastiskt!
Anna maria
Receptet behöver lite hjälp för att bli bra, blandade i 1/2 msk fiberhusk och 2 msk majsmjöl och då blev det toppen bra biffar.
Ylva
En kanon recept snabbt och enkelt. Låt den vara på matberedaren lite längre och tills den är mjuk tillsätt inte vatten. Jag friterade inte på olja utan på airfyrer m lite matolja . Det är godare tycker jag. Med sesamfrön är så lyxigt gott
Lisa
Skitrecept! Ta bort det snälla. Allt löste upp dig i fritösen fast jag följt receptet till punkt och pricka. Ta nåt annat recept. Det här suger!
Jennie
Vi provade först i fritösen. Det blev ingenting kvar av bollarna. Allt hamnade utspritt i oljan (=stora rengöringen av fritösen) I det akuta skedet att rädda resten provade vi steka falafelbollarna. Helt meningslöst! Allt blir som en lös smet, fastbränt. Bikarbonaten löser upp allt. Kan verkligen inte rekommendera detta recept.
Ida
Jättegott! Lagat det flera ggr helt enl receptet. Använde fritös!
Kristina
Jättegod smak, men vi hade svårt att få smeten att hålla ihop. Vi tillsatte ett ägg, det blev lite bättre, men inte perfekt.
Christina