UNDER 30 MIN | Medel

Donut holes

Donut hole – alltså hålet i en munk – har gett namn till en ny baktrend: ett recept där man gör friterade munkbollar med ynka fyra ingredienser, nämligen vetemjöl, bikarbonat, socker och filmjölk. Smeten spritsas till bollar och friteras innan bollarna slutligen rullas i socker.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda vetemjöl och bikarbonat. Tillsätt filmjölk och rör till en kladdig deg. Fyll en spritspåse med en rund tyll (spritsmunstycke) med degen.
  2. Värm oljan i en kastrull till 160–170°C.
  3. Spritsa och klipp av ca 1 msk små bollar rakt ner i oljan, akta så det inte stänker. Fritera tills munkarna är gyllene.
  4. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla i socker och servera direkt.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri filmjölk eller yoghurt.

Näringsvärdet är beräknat på 6 port.

Tips

Har du ingen tyll (spritsmunstycke) går det att spritsa utan men munkarna blir inte lika runda. Klipp ett hål i spritspåsen som är ca 1 1/2 cm i diameter.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/4 dl filmjölk eller naturell yoghurt (3%)
  • ca 1 l neutral olja (till fritering)
  • strösocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 746 kJ / 178 kCal