Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Enkel laxlåda

Enkel laxlåda är egentligen en potatisgratäng med lax och ägg i, som blir en komplett måltid. Tillaga potatis, kallrökt lax, dill, ägg, vispgrädde, mjölk, vitpeppar och ströbröd i ugn och servera.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-5 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och koka potatisen. Låt den svalna och skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor.
  3. Skär bort skinnet från laxen och skär den i skivor. Snitta purjolöken och skiva den.
  4. Varva potatis, lax, purjolök och dill i en ugnssäker form. Avsluta med potatis.
  5. Vispa upp äggen, blanda med grädde och mjölk. Krydda med peppar. Häll över blandningen.
  6. Sikta över ströbröd. Grädda "lådan" 35-40 minuter mitt i ugnen.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd ströbröd utan gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk. Kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkfri: byt mjölk och grädde mot mjölkfritt alternativ, t ex Solhavre och iMat. Kontrollera innehållet i ströbrödet.

Tips

Som bufférätt räcker denna laxlåda till ca 10 personer.

Ingredienser

Portioner: 4-5
  • 1 kg potatis
  • ca 300 g kallrökt lax i bit
  • 1 purjolök
  • ca 2 dl hackad dill
  • 5 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk ströbröd
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3150 kJ / 753 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept