Kusin Janssons ansjovisgratäng | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kusin Janssons ansjovisgratäng

Kusin Jansson är en förenklad variant av Jansson frestelse där potatisen skivas tunt istället för att skäras i stickor. Lika goda smaker men lite enklare och lite snabbare att tillaga. Gör gärna ansjovisfrestelsen i små portionsformar för var och en.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 buffèportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Ansa, skölj och skiva purjolöken tunt. Fräs den i matfettet i en stekpanna.
  3. Varva potatis, purjolök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små formar). Börja och sluta med potatisen. Koka upp grädden och mjölken.
  4. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 1 1/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfri grädde, mjölkdryck och smör.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre-, ris- eller sojabaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8 buffèportioner
  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 1 purjolök
  • 2 msk smör att steka i
  • 3 burkar ansjovisfiléer (à 100g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk smör att klicka över
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1890 kJ / 453 kCal