Ella – tomatsoppa
Den här tomatsoppan är jättegod som den är, men fungerar också som en bra bas att bygga vidare på. Kyckling, korv eller pasta passar bra i, och gör soppan matigare. Receptet ger en stor sats, för den här tomatsoppan är utmärkt att laga och frysa in.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2013
Ingredienser
10 portioner
5 burkar krossade tomater (à 400 g)
1 gul lök
2 morötter
1/2 rotselleri (1/2 motsvarar ca 300 g)
4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl konc grönsaksfond
2 msk socker
2 msk hackad basilika
2 msk finskuren gräslök
1 msk paprikapulver
1 msk torkad timjan
2 l vatten
1 dl olivolja
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi513 KJ / 155 kCal
Fett9 g
Salt0.2 g
Kolhydrater14 g
Protein2 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag tog bara 1,5 l tomat (passerade) och 1,5 l vatten. 4 grönsaksbuljongtärningar istället för fond. La till cayennepeppar. Annars som i receptet. Blev väldigt gott och mustigt! Kokade risoni till som man kan lägga i efter smak.
Sara
2024-01-21Soppan kan ses som ett grundrecept och varieras efter tycke och smak med fler kryddor och Umami buljongtärning samt tex en stor mjölig potatis för mer konsistens. Billigt, nyttigt och och gott med proteinrikt tillbehör.
Mari-cristin
2023-03-10Ändrade från tio till fyra portioner. Ingrediensmängden blev väldigt konstiga... 3/5 av en sak, 1/5 av nåt annat?!? Se över detta tack.
Niklas
2021-10-11Hej Niklas! Kul att du använder portionsomvandlaren! Men som sagt, vi har provlagat det för 4 personer och sen är det datorn och tekniken som ändrar till övriga portioner och då kan det ibland bli sådär konstigt. Lycka till! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2021-10-11