Injera – Etiopiskt tunnbröd
Det etiopiska tunnbrödet injera är både gott och praktiskt till olika grytor, eftersom det kan användas istället för bestick. Traditionellt sett bakas injera på teff – här har vi gjort en variant med tre mjölsorter som du kanske redan har hemma.
Ingredienser
10 portioner
Dag 1
ca 12 g färsk jäst
5 dl vatten
200 g kornmjöl (200 g motsvarar ca 4 dl)
100 g vetemjöl (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
100 g grahamsmjöl (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl)
Dag 3
1 dl kokande vatten
1 dl kallt vatten
Till stekning
olja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per bröd.
Energi625 KJ / 149 kCal
Fett2 g
Salt0.01 g
Kolhydrater26 g
Protein4 g
Kommentarer
Har inte bokat men, läste på Teffmköl att man kunde baka dessa bröd på det mjölet. Blev konfunderad då ni plötsligt lägger upp glutenfyllda mjöler. Varför, då jag blev hänvisad ifrån sidan med "Glutenfria mjöler" och, från Teffmjöl. Egendomligt sätt av er att ändra om enär ni påstår er att Teffmjöl, kan vara svårt att köpa! ????
Marie-louice
2023-10-13Hej Marie-Louice! Vi har nu sett över länkningen som blivit felaktig i artikeln om "Glutenfria mjöler". Tack för att du uppmärksammade oss på detta! Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-10-18Hej Elina på redaktionen ica.se. Angående INJERA-receptet. -Jag tror jag förstår hur tjejerna resonerar. Lidya har utgått från att det är svårt att få tag på Teff mjöl i Sverige och har därför ersatt det med en blandning av 200 g. korn, 100 g. vete och 100 g. grahamsmjöl. Hon har valt att olja in stekjärnet. - Brödet blir då fritt från laktos, mjölkprotein och ägg, men innehåller gluten. Rahel påpekar helt riktigt att Teff är laktosfritt. Använder man istället 400 g. Teffmlöl till smeten går det bra att grädda på torrt järn också. Detta Injera bröd blir då både fritt från laktos, mjölkprotein, ägg -och gluten ! Som tur är marknadsför "Risenta" Teff mjöl på 400 g. påsar som brukar finnas bl.a. på ICA. Tips: Testa gärna att grädda på ett "Galett" järn om ni råkar ha ett till hands. Sunniva.
Sunniva
2023-02-19Hej Elina, intressant att se din insats på injera. Dock det är lite fel. Använd aldrig olja till stekning. Lite svårt att beskriva receptet eftersom alla gör olika för det finns inte Taff som är original receptet är gjort på som du sa, men jag använder lantbrödsmjöl fyra sädesslag, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl. Jag använder hela lantbrödsmjöl, sen fyller jag på alla de andra blandningar i lantbrödsmjöl paketet för att få samma mått som lantbrödsmjölet. ( Du kan minska precis som du vill men säg till att lantbrödsmjöl är mera. Sen värmer jag mjölet i ugnen ordentligt tills det är brunt överst innan jag blandar den. Sen brukar jag använda jäst eller mjöl som jag hade kvar innan och med varmt vatten bladar jag min mjöl blandning som har svalnat tills det är tillräckligt nog att steka den, tänk på att du ska använda lite mera vatten innan du gräddar den i pannan dock ingen olja alls. Jag brukar redan grädda eller steka( vet inte säkert vilket är rätt ord) redan dagen efter ( 24 timmar ). Och tänk på att stekpannan ska vara utan någon olja och att det är inte tjock stekpanna. Om du värmer pannan för mycket kan vara brunt på baksidan och om du har för lite värme då blir det inte fint på fram sidan.
Lidya zeray
2023-02-08