Dillstekt lax med potatis och blomkålstomp
![Dillstekt lax med potatis och blomkålstomp](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_178403/cf_259/dillstekt_lax_med_potatis_och_blomkalstomp.jpg)
Stompa potatisen och blomkålen med varm mjölk och krydda efter smak. Servera stompen med den dillstekta laxen, den fräscha citronmarinerade gurkan och gärna några citronklyftor.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 13 2018
![Dillstekt lax med potatis och blomkålstomp](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_178403/cf_259/dillstekt_lax_med_potatis_och_blomkalstomp.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Stomp
ca 500 g blomkål
600 g potatis
2 dl mjölk
2 msk olivolja
Gurka
1 gurka
1 citron
1 tsk strösocker
salt
peppar
Lax
1 ask färsk dill (à 20 g)
4 port laxfilé (à 125 g)
1/2 msk olja
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölken mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Smaka gärna upp gurkan med lite senap och rivet citronskal.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2012 KJ / 479 kCal
Fett21 g
Salt2 g
Kolhydrater37 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Mild och fräsch, men lite smaklös. Passar bra en varm sommardag. Lätt och snabb att tillaga.
Mattias
2020-05-24