Couscous med grön kikärtsgryta och torkad frukt
Om du gillar nordafrikansk mat är denna marockanska rätt något för dig! Kikärter får koka ihop med lök, paprika, aubergine och zucchini till en läcker gryta med fruktig sötma från torkade aprikoser. Couscousen till piffas med russin, sötbrynt lök och mandlar.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2013
Ingredienser
4 portioner
1 aubergine (à ca 250 g)
2 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini (à ca 350 g)
2 morötter
2 röda paprikor
1 dl olivolja
1 msk harissa
1 tsk gurkmeja
2 tsk hel eller malen spiskummin
10 torkade aprikoser
4 dl vatten
4 msk konc kycklingfond
2 kanelstänger
1 burk kikärtor (à ca 400 g)
2 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl finhackad bladpersilja
ev matyoghurt (10%) till servering
Couscous
2 gula lökar
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
2 msk olivolja
1/2 dl russin
3 dl vatten
3 dl couscous
1 msk smör
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3464 KJ / 828 kCal
Fett37 g
Salt13.65 g
Kolhydrater94 g
Protein22 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott!
Gunilla
2023-08-26I ingredienserna står det fortfarande "4 msk konc kycklingfond". Enligt redaktionen är det korrigerat (2012-07-30). Har jag missat nåt?
Yassin
2022-01-09Hej Yassin! Nja...årtalet blev lite galet, men 2014 så ändrade vi receptet till att inte vara vego. Så 4 msk är fortfarande korrekt. Hoppas det smakar. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2022-01-11Väldigt gott, en matsked harissa blev för stark annars väldigt gott
Nadine
2018-03-15