Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Couscous med grön kikärtsgryta och torkad frukt

Om du gillar nordafrikansk mat är denna marockanska rätt något för dig! Kikärter får koka ihop med lök, paprika, aubergine och zucchini till en läcker gryta med fruktig sötma från torkade aprikoser. Couscousen till piffas med russin, sötbrynt lök och mandlar.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär auberginen i 2 cm stora tärningar. Blanda med hälften av saltet i en bunke. Låt stå ca 15 minuter, tills auberginen släpper vätska.
  2. Skala och strimla lök och vitlök.
  3. Skär zucchinin i 2 cm stora tärningar.
  4. Skala och dela morötterna på längden. Skär dem i ca 1⁄2 cm tjocka skivor.
  5. Dela, kärna ur och skär paprikan i klyftor.
  6. Häll av och pressa ut lite av vätskan ur auberginen.
  7. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller traktörpanna. Tillsätt grönsaker, harissa, gurkmeja och spiskummin. Stek ca 5 minuter, tills grönsakerna får lite färg.
  8. Tillsätt aprikoser, vatten, fond, kanelstänger och sköljda kikärter.
  9. Låt småkoka under lock ca 20 minuter. Krydda med resterande salt och peppar.
  10. Couscous: Skala och strimla löken. Bryn med honung och hälften av saltet i oljan ca 15 minuter, tills löken är mjuk, söt och gyllenbrun. Tillsätt russinen och låt det bli varmt.
  11. Koka upp vattnet och resten av saltet i en kastrull. Blanda det heta vattnet och couscous i en skål. Låt stå ca 5 minuter, med lock på så att couscousen sväller.
  12. Separera grynen med en gaffel eller ballongvisp till en fluffig och grynig couscous. Rör genast ner smöret.
  13. Toppa couscousen med lök- och russinfräset.
  14. Servera med grytan som toppas med persilja. En klick matyoghurt är gott till.

För alla

Gör glutenfri: Ersätt couscous med quinoa, bovete eller ris.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i fonden och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i fonden och byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 aubergine (à ca 250 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini (à ca 350 g)
  • 2 morötter
  • 2 röda paprikor
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk harissa
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk hel eller malen spiskummin
  • 10 torkade aprikoser
  • 4 dl vatten
  • 4 msk konc kycklingfond
  • 2 kanelstänger
  • 1 burk kikärter (à ca 400 g)
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl finhackad bladpersilja
  • ev matyoghurt (10%) till servering
Couscous
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl russin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl couscous
  • 1 msk smör
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3464 kJ / 828 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept