Coq au vin med ris

34
7
Coq au vin med ris

Fransk husmanskost när den är som godast – en mustig coq au vin med saftiga kycklinglår som får puttra i en mustig sås smaksatt med champinjoner, rökig bacon, timjan och lagerblad. Denna underbara gryta smakar som ett långkok trots sin korta tillagningstid. Garnera med hackad persilja och servera med nykokt ris.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 12 2017

Coq au vin med ris

Ingredienser

4 portioner
4 port ris eller annat gryn
ca 450 g kycklinglårfilé
140 g bacon
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
250 g färska champinjoner
1 msk olja
3 dl rött matlagningsvin
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 tsk majsstärkelse
1/2 kruka persilja
salt och peppar

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

34

Kommentarer

Dilek

2021-11-19

Den blev så gudomlig. Alla tyckte om den. Tog bort bacon och la till lite mer grönsaker !

Amy-kristin

2021-09-12

Salta lite mer än vad de står i receptet, grädden tar bort en hel del. Men annars är de ett recept som hela familjen rekommenderar

Redaktionen

2017-06-05

Hej Jan! Tror minsann att tryckfelsnisse har varit framme, jag har nu korrigerat i ingressen. Det går naturligtvis bra att äta denna gryta både med ris och potatis. Ta det du gillar bäst. Lycka till med kycklinggrytan. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 3049 KJ / 729 kCal
Fett 39 g
Salt 3.03 g
Kolhydrater 55.7 g
Protein 36.5 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden