Vinbrässerad tupp - coq au vin

Mustig gryta med tupp, alt kyckling, i huvudrollen. Fågeln brässeras länge i vin som smaksatts med såväl chili, timjan, lök, champinjoner och sidfläsk. Servera med kokt potatis.

Ingredienser
4 portioner
800 g fast potatis (med skal)
1 msk olja
salt och peppar
1 kg färsk tupp eller kyckling
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk smör
3 dl vitt vin
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
1/2 urkärnad och finhackad röd peppar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1 finhackad vitlöksklyfta
12 pärl- eller schalottenlökar
150 g champinjoner
140 g bacon eller rökt sidfläsk
2 msk majsstärkelse (Maizena)
2 msk finhackad persilja
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut vetemjöl mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör eller olja.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.
Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3473 KJ / 831 kCal
Fett31.9 g
Salt3.1 g
Kolhydrater53.6 g
Protein65.5 g
Kommentar
Finessen med att vända kycklingbitarna i vetemjöl innan de bryns är förstås att man därmed reder såsen till lagom simmighet redan från början. Att därför skriva att man ska tillsätta en maisenaredning på slutet verkar ganska överflödigt.
Gunnar
2020-05-09