Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Vinbrässerad tupp - coq au vin

Mustig gryta med tupp, alt kyckling, i huvudrollen. Fågeln brässeras länge i vin som smaksatts med såväl chili, timjan, lök, champinjoner och sidfläsk. Servera med kokt potatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Tvätta potatisen och dela den på mitten. Blanda den med olja, salt och peppar på en plåt.
  3. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 30 minuter.
  4. Stycka tuppen eller kycklingen i 8 bitar (för 4 port).
  5. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat och vänd tuppen i mjölet.
  6. Bryn bitarna i smöret i en stekpanna. Lägg dem i en stor gryta.
  7. Tillsätt vin, vatten, fond, chili, kryddor och vitlök. Låt småkoka under lock ca 1 timme.
  8. Skala löken och ansa svampen, skär dem i fyra delar.
  9. Bryn lök, svamp och bacon i omgångar i en stekpanna. Lägg åt sidan. Blanda det i grytan när det återstår 10 minuter av koktiden.
  10. Red av såsen med majsstärkelse utblandat i vatten.
  11. Servera med potatis och toppa med persilja.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Byt ut vetemjöl mot majsstärkelse, Maizena.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör eller olja.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g fast potatis (med skal)
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 1 kg färsk tupp eller kyckling
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1/2 urkärnad och finhackad röd peppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 12 pärl- eller schalottenlökar
  • 150 g champinjoner
  • 140 g bacon eller rökt sidfläsk
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk finhackad persilja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3473 kJ / 831 kCal