Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Mustig coq au vin med vitlöksfräst svamp

Coq au vin betyder ”tupp i vin” och är en fransk gryta med anor som ofta serveras med baguette i hemlandet. I sitt originalutförande görs den på tupp med sidfläsk, morötter, smålökar, rödvin och vitlök. Här har vi istället valt att använda kycklinglårfilé som passar utmärkt i den här typen av rätter och ger ett saftigt kött eftersom den delen är fetare än kycklingfilén. Ansa därför inte köttet innan du skär det i bitar.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 12, 2012
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla baconet.
  3. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela eventuellt svampen.
  4. Bryn kycklingen runt om i matfettet i en stekpanna tills den fått färg.
  5. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin, vatten och fond. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt koka under lock i cirka 5 minuter.
  6. Fräs under tiden bacon, vitlök, purjolök och svamp i matfettet i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  7. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare 6-8 minuter.
  8. Servera grytan med ris eller annat gryn.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 port ris eller annat gryn
  • 450 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 120 g bacon
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 msk smör eller margarin
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl kycklingbuljong (vatten och tärning/fond)
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2157 kJ / 516 kCal