Mustig coq au vin med vitlöksfräst svamp
Coq au vin betyder ”tupp i vin” och är en fransk gryta med anor som ofta serveras med baguette i hemlandet. I sitt originalutförande görs den på tupp med sidfläsk, morötter, smålökar, rödvin och vitlök. Här har vi istället valt att använda kycklinglårfilé som passar utmärkt i den här typen av rätter och ger ett saftigt kött eftersom den delen är fetare än kycklingfilén. Ansa därför inte köttet innan du skär det i bitar.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 12 2012
Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller annat gryn
450 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
120 g bacon
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
1 msk smör eller margarin
3 dl rödvin
1 dl kycklingbuljong (vatten och tärning/fond)
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse (Maizena)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2157 KJ / 516 kCal
Fett18 g
Kolhydrater53.1 g
Protein32.4 g
Kommentar
Bjudrätt
Göran
2023-10-07