Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Citronstekt kyckling med rostad vitlökssås och rödbetor

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vitlökssås: Skala klyftorna och lägg i folieark, ringla över lite olja. Vik ihop till ett paket. Rosta vitlöksklyftorna i foliepaketet i ugnen ca 15–20 min.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150°C.
  4. Rödbetor: Häll grovsalt på en plåt. Skala och klyfta rödbetorna och lägg dem ovanpå. Rosta i ugnen i 10 minuter.
  5. Sänk ungsvärmen till 100°C.
  6. Kyckling: Salta och peppra kycklingen och bryn i stekpanna med skinnsidan nedåt ca 5 min. Låt skinnet bli riktigt krispigt. Tillsätt timjankvistarna (spar lite timjan till servering). Vänd och stek ca 1 min på köttsidan.
  7. Blanda kycklingen med citronskal och -juice. Lägg upp kycklingen på plåten med rödbetor och stek ugnen i tills kycklingens innertemperatur är 72°C. Om rödbetorna är färdiga tidigare – ta ut dem!
  8. Vitlöksås: Koka upp buljongen och reducera till hälften.
  9. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt vitlök. Blanda majsstärkelsen i lite vatten, red såsen, mixa och sila. Smaka av med salt och peppar.
  10. Rödbetor: Vänd rödbetorna i olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Blanda i spenat vid servering.
  11. Till servering: Servera med potatisstomp, bulgur eller ris.

För alla

Läs noga innehållet på buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj potatisstomp eller ris till servering.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Recept och bild i samarbete med Kronfågel.
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 4
Vitlökssås
  • ca 8 vitlöksklyftor (8 klyftor motsvarar 40 g)
  • olja
  • 4 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2 dl grädde
  • ca 2 msk majsstärkelse till redning
Rödbetor
  • ca 4 dl grovsalt
  • 600 g rödbetor
  • knappt 1/2 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 200 g bladspenat
Kyckling
  • salt
  • peppar
  • 600 g kycklingbröstfiléer med skinn (gärna Bosarpkyckling)
  • 2 - ca 3 g färska timjankvistar
  • rivet skal och juice av 1 citron
Till servering
  • potatisstomp, bulgur eller ris
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2781 kJ / 665 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer