Citronrisotto med basilika

Citronrisotto med basilika får en gräddig, skön smak med hjälp av bland annat det kryddade starkvinet Vermouth samt parmesan- och mascarponeost. Servera din aromatiska risotto med bröd och krispig sallad.

Ingredienser
4 portioner
8 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 rödlök
4 selleristjälkar
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja eller olivolja
3 dl avorioris eller rundkornigt ris
1 dl torr vermouth eller torrt vitt vin
1/2 kruka basilikablad (1/2 kruka motsvarar ca 1 dl)
rivet skal och saft av 1 tvättad citron
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl mascarponeost
Gör så här
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1686 KJ / 404 kCal
Fett14 g
Salt2 g
Kolhydrater56 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
5 stNej!Detta recept smakade bara citron. Dessutom missade jag att sellerin skulle strimlas troligen på mandolin jag hackade den och det blev alldeles för stora bitar.
Elin
Jag hänger inte riktigt med. Fattas det en instruktion. Blandningen av basilika, citron och ost - vad ska hända med den? Ska den blandas ner i risotton?
Jonas
Jag gillade detta receptet, men jag tog bort sellerin och mascarpone. Gjorde mer som en basic risotto. Var väldigt gott med fräsch citron och basilika till. Jag tillsatte körsbärstomater och hackade sockerärtor på slutet för att få lite färg. Muuumsigt!
Gunilla
Jag håller med Anders om saltet, men jag gillade att det var lite citronstarkt. Skulle kanske velat ha mer skal och mindre saft. Var beredd på att denna risotto blir lite lösare än man kanske är van vid. Jag misstänker att det är mascarponen. Men det gör inget.
Peter
Lättlagat och trevligt, men jag tycker det blev lite för stark citronsmak och så behövdes det salt
Anders