Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citronrisotto med basilika

Citronrisotto med basilika får en gräddig, skön smak med hjälp av bland annat det kryddade starkvinet Vermouth samt parmesan- och mascarponeost. Servera din aromatiska risotto med bröd och krispig sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp buljongen.
  2. Skala och hacka rödlöken. Ansa och strimla selleristjälkarna. Skala och hacka vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg i lök och selleri och fräs under omrörning några min. Blanda i vitlöken och riset. Rör om och häll i vinet. Koka upp och låt vinet koka in.
  4. Späd därefter lite i taget med den heta buljongen och sjud på svag värme ca 20 min. Rör då och då.
  5. Blanda i den strimlade basilikan, citronskalet och -saften samt osten. Rör om.
  6. Servera risotton med bröd och sallad.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 8 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
  • 1 rödlök
  • 4 selleristjälkar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja eller olivolja
  • 3 dl avorioris eller rundkornigt ris
  • 1 dl torr vermouth eller torrt vitt vin
  • 1/2 kruka basilikablad (1/2 kruka motsvarar ca 1 dl)
  • rivet skal och saft av 1 tvättad citron
  • 1/2 dl färskriven parmesanost
  • 1/2 dl mascarponeost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1686 kJ / 404 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept