Citronrisotto med basilika

15
3
Citronrisotto med basilika

Citronrisotto med basilika får en gräddig, skön smak med hjälp av bland annat det kryddade starkvinet Vermouth samt parmesan- och mascarponeost. Servera din aromatiska risotto med bröd och krispig sallad.

Citronrisotto med basilika

Ingredienser

4 portioner
8 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 rödlök
4 selleristjälkar
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja eller olivolja
3 dl avorioris eller rundkornigt ris
1 dl torr vermouth eller torrt vitt vin
1/2 kruka basilikablad (1/2 kruka motsvarar ca 1 dl)
rivet skal och saft av 1 tvättad citron
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 dl mascarponeost

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Innehåller laktos och mjölkprotein. Fri från gluten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe. 

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Gunilla

2020-08-31

Jag gillade detta receptet, men jag tog bort sellerin och mascarpone. Gjorde mer som en basic risotto. Var väldigt gott med fräsch citron och basilika till. Jag tillsatte körsbärstomater och hackade sockerärtor på slutet för att få lite färg. Muuumsigt!

Peter

2020-04-01

Jag håller med Anders om saltet, men jag gillade att det var lite citronstarkt. Skulle kanske velat ha mer skal och mindre saft. Var beredd på att denna risotto blir lite lösare än man kanske är van vid. Jag misstänker att det är mascarponen. Men det gör inget.

Anders

2003-07-24

Lättlagat och trevligt, men jag tycker det blev lite för stark citronsmak och så behövdes det salt

Näringsvärde per portion

Energi 1686 KJ / 404 kCal
Fett 14 g
Salt 2 g
Kolhydrater 56 g
Protein 9 g
Läs mer om näringsvärden