Chokladkola med mint och krossade kaffebönor
Seg och mustig chokladkola är julgodis när det är som bäst! I det här receptet har kolan fått en sofistikerad smak av pepparmint och krossade kaffebönor som adderar ett härligt krisp.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2022
Ingredienser
24 st
100 g smör
1 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
100 g hackad mjölkchoklad
1/2 tsk flingsalt
1 1/2 tsk pepparmintarom
2 msk hela kaffebönor
200 g smält mjölkchoklad
För alla
Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och choklad.
Näringsvärdet är beräknat per st.
Gör så här
Tips
Kulprovet: Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Vid 122-125°C är smeten lagom kokt för mjuk kola. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.
Kolorna förvaras i en lufttät burk i sval rumstemperatur eller i kylen. Ta ut kolorna ca 30 min före servering om du förvarar dem i kylen.
Kolorna förvaras i en lufttät burk i sval rumstemperatur eller i kylen. Ta ut kolorna ca 30 min före servering om du förvarar dem i kylen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi815 KJ / 195 kCal
Fett11 g
Salt0.3 g
Kolhydrater22 g
Protein1 g
Kommentarer
Blev perfekta! Doppade hela kolan och hade på lite flingsalt oxå. Hade kaffe i smeten också.
Linn
2022-12-25Hur förvarar man dessa kolor sen? :)
Emma
2022-11-22Hej Emma! Du förvarar kolorna i en lufttät burk i sval rumstemperatur eller i kylen. Om du förvarar dem i kylen så bör du ta ut dem ca 30 minuter före servering så de inte är hårda. Lycka till med kolakoket! Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-11-23