Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Charlotte russe

En himmelsk dessert bestående av rulltårta och hallonmousse. Kupolformen gör desserten stilig. Denna Charlotte russe kan förberedas ett par dagar före servering och förvaras i frysen.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Skär rulltårtan i 12-15 skivor (för 10 port). Fodra en kupolform (som rymmer ca 2 l, för 10 port) på insidan med plastfilm och lägg sedan i rulltårtskivorna så att det täcker hela insidan av formen.
 2. Mousse: Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
 3. Lägg äggulorna, socker och vatten i en rostfri kastrull. Vispa kraftigt och värm försiktigt till 85°C eller tills det börjar tjockna. Ställ kastrullen genast i ett iskallt vattenbad (i en större kastrull som är till hälften fylld med kallt vatten). Fortsätt vispa tills smeten är helt kall.
 4. Ta upp gelatinet och krama ut den mesta vätskan. Smält det i en kastrull eller försiktigt i mikron och tillsätt det i äggsmeten. Vänd i halllonpurén och till sist den lättvispade grädden.
 5. Häll upp smeten i kupolformen och ställ in den i frysen minst 4 timmar. Om man har den fryst längre bör den tina 4 timmar i kylen före servering. Man stjälper upp den på ett fat, tar bort plasten och låter den tina långsamt i kylskåp. Serveras gärna tillsammans med bär i kryddlag, se receptet Afroditiska bär i kryddlag.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Förbered
2-3 dagar före: Gör hela Charlotte russen och förvara i frysen.
4 timmar före servering: Ta ut minst 4 timmar före servering och låt tina långsamt i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 10
 • 1 färdig rulltårta med jordgubbsfyllning (à 250 g)
Hallonmousse
 • 3 dl grädde
 • 5 gelatinblad
 • 3 äggulor
 • 1 dl socker
 • 1/2 dl vatten
 • 2 1/2 dl hallonpuré (mixade passerade hallon)