Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Monas brownietårta med hallonmousse

(26)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Seg, chokladig browniebotten är oemotståndligt gott till syrlig hallonmousse. Tack vare gelésocker passar denna smaskiga tårta även vegetarianer.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
Browniebotten
  • 120 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • vispad grädde till garnering
  • färska hallon till garnering
Hallonmousse
  • 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
  3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
  4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
  5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén när den svalnat (den ska ha börjat stelna något men fortfarande vara lite rinnig).
  6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet och laktosfria produkter av matfett och grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd ren mörk choklad av god kvalitet. Ersätt smör med mjölkfritt matfett och byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.