Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

En italiensk klassiker som förtjänar sin plats i rampljuset! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska, och är en enkel och krämig pastarätt med väldigt få ingredienser: nymalen svartpeppar, finriven parmesan och smör.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1713 KJ / 410 kCal
Fett12 g
Salt1.5 g
Kolhydrater55 g
Protein18 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
22 stInte parmesan! Pecorino. Och jag gissar att pecorino sardo är bäst.
Daniel
Nej 😭 helt fel ost 🤌
Henrik
Bytte ut parmesanen mot vanlig hushållsost och hade på lite ketchup också. Supergott! :)
Markus
Tattigt som fan
Annette
Ja vad ska man säga. Håller med de flesta när det gäller osten. Kan och SKA vara Pecorino.
Michael
man rostar väl heller inte svartpeppar i smör? man rostar svartpeppar på ganska låg värme utan något annat i pannan. tar bara några minuter.
Oscar
Har lagat hur många maträtter som helst. Denna är nog bland det svåraste som finns 4/5 i svårighet, om inte svårare. Och det ska vara pecorino, inte parmesan. Man kan såklart anpassa rätten hur man vill, men varför inte förmedla ett bra grundrecept som liknar originalet?
Oscar
God frikostig variant med smör och parmesan! Synpunkt: skriv gärna ostens vikt i gram. Andra ingredienser också, för den delen. Hur jag river osten gör hemskt stor skillnad för mängden. Microplanad väger nästan ingenting, grovrivet kräver nästan hela 150-gramsbiten… svårt att planera inköp för den som ska bjuda många!
Elin
Pasta är ju gott -men fest??? Tråkigt.
Margareta
Cacio e pepe innehåller inte någon parmesan (eller smör för den delen). Om den innehåller parmesan är den långt man ifrån den romerska rätten - som romare blir jag arg och ledsen, kära ICA! Det ska vara pecorino romano, grovmalen svartpeppar och lite av pastans kokvatten i såsen. Ev lite (lite) riven muskatnöt. Pastans kokvatten gör att såsen blir krämig - använd ej vanligt hett vatten. Med vänliga hälsningar, Michael PS: Om du använder parmesan blir det helt enkelt en pasta med parmesansås. Det är väl OK, men då skulle jag inte blanda i någon grovmalen peppar. Hur som helst pratar vi då om något norditalienskt - har inget med Rom eller regionen Lazio att göra.
Michael