Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

Betyg 4.1 av 5.195 personer har röstat
Receptet har 22 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

En italiensk klassiker som förtjänar sin plats i rampljuset! Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska, och är en enkel och krämig pastarätt med väldigt få ingredienser: nymalen svartpeppar, finriven parmesan och smör.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Cacio e pepe - pasta med parmesan och peppar

Ingredienser

4 portioner
300 g spaghetti
1 tsk nymalen svartpeppar
25 g smör
2 dl finriven parmesan
salt

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

22 st
  • Inte parmesan! Pecorino. Och jag gissar att pecorino sardo är bäst.

    Daniel

  • Nej 😭 helt fel ost 🤌

    Henrik

  • Bytte ut parmesanen mot vanlig hushållsost och hade på lite ketchup också. Supergott! :)

    Markus

  • Tattigt som fan

    Annette

  • Ja vad ska man säga. Håller med de flesta när det gäller osten. Kan och SKA vara Pecorino.

    Michael

  • man rostar väl heller inte svartpeppar i smör? man rostar svartpeppar på ganska låg värme utan något annat i pannan. tar bara några minuter.

    Oscar

  • Har lagat hur många maträtter som helst. Denna är nog bland det svåraste som finns 4/5 i svårighet, om inte svårare. Och det ska vara pecorino, inte parmesan. Man kan såklart anpassa rätten hur man vill, men varför inte förmedla ett bra grundrecept som liknar originalet?

    Oscar

  • God frikostig variant med smör och parmesan! Synpunkt: skriv gärna ostens vikt i gram. Andra ingredienser också, för den delen. Hur jag river osten gör hemskt stor skillnad för mängden. Microplanad väger nästan ingenting, grovrivet kräver nästan hela 150-gramsbiten… svårt att planera inköp för den som ska bjuda många!

    Elin

  • Pasta är ju gott -men fest??? Tråkigt.

    Margareta

  • Cacio e pepe innehåller inte någon parmesan (eller smör för den delen). Om den innehåller parmesan är den långt man ifrån den romerska rätten - som romare blir jag arg och ledsen, kära ICA! Det ska vara pecorino romano, grovmalen svartpeppar och lite av pastans kokvatten i såsen. Ev lite (lite) riven muskatnöt. Pastans kokvatten gör att såsen blir krämig - använd ej vanligt hett vatten. Med vänliga hälsningar, Michael PS: Om du använder parmesan blir det helt enkelt en pasta med parmesansås. Det är väl OK, men då skulle jag inte blanda i någon grovmalen peppar. Hur som helst pratar vi då om något norditalienskt - har inget med Rom eller regionen Lazio att göra.

    Michael

Näringsvärde per portion

Energi1713 KJ / 410 kCal
Fett12 g
Salt1.5 g
Kolhydrater55 g
Protein18 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Filodegsrulle med parmesan och spenat
    Betyg 3.9 av 5.12 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Pasta Alfredo
    Betyg 4.1 av 5.406 personer har röstat
    Receptet har 38 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Pasta al limone – Citronpasta
    Betyg 4.3 av 5.384 personer har röstat
    Receptet har 84 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kräftpasta
    Betyg 4.5 av 5.345 personer har röstat
    Receptet har 52 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Pesto med basilika
    Betyg 4.3 av 5.297 personer har röstat
    Receptet har 54 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad