Brysselkålsribollita
En ribollita är egentligen en toscansk soppa där man tagit tillvara på gårdagens grönsaksrester och kokar ihop dem. Basen i denna rätt är selleri, morot, lök och vita bönor men här lägger vi dessutom till den c-vitaminrika brysselkålen i grytan. Servera med ett gott bröd.
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar stjälkselleri
1 morot
250 g brysselkål
100 g kalkonbacon
1 msk olivolja
2 kvistar rosmarin
1 l kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
380 g kokta, stora vita bönor
salt och peppar
Till servering
bröd
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Ribollitan är fri från gluten, laktos mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd serveras till.
Ribollitan är fri från gluten, laktos mjölkprotein och ägg om lämpligt bröd serveras till.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1579 KJ / 378 kCal
Fett7 g
Salt5.5 g
Kolhydrater52 g
Protein20 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer