Bougatsa – Filodegspaj med vaniljkräm
Bougatsa är ett grekiskt bakverk gjort på filodeg med en krämig fyllning av mannagryn smaksatt med vanilj. Den frasiga filodegspajen serveras med honung, florsocker och lite kanel på toppen och kan avnjutas såväl varm som kall.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2022
Ingredienser
12 bitar
10 dl mjölk
2 dl mannagryn
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 ägg
150 g smält smör
12 ark filodeg
Topping
florsocker
kanel
honung
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit.
Energi1372 KJ / 328 kCal
Fett15 g
Salt1 g
Kolhydrater39 g
Protein9 g
Kommentarer
Pudlar på min kommentar. Visar sig att galaktobourreko och bougatsa är typ samma fast man har en sirap med citron eller apelsinsmak på istället som här beskrivs med kanel. Jag trodde de var mer olika! Gott blev det i alla fall. Jag hade inne i ugn kortare än vad det står i receptet (har en effektiv varmluftsugn). Vill man ha en sirap att hälla på kan man koka 1,5 dl socker, 1,5 dl vatten, citronskal från 1 citron och saft från 1/2 citron.
Annika
2024-11-08Har gjort idag men inte smakat än. Detta är dock recept för Galaktobourreko, inte bougatsa
Annika
2024-11-08