Burek med Västerbottensost | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Burek med Västerbottensost

Om du gillar krispig filodeg och krämig spenat med Västerbottenost kommer du att älska vårt recept på burek! Burek är en pajliknande rätt som är populär i vissa länder vid Medelhavet. Pajen kan serveras som varmrätt eller som läckert tillbehör - till exempel på buffén eller kräftskivan. Burek finns i många varianter och kan också kallas bland annat byrek, borek eller börek.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pensling: Vispa ihop ägg, grädde och smör, krydda med peppar.
  2. Fyllning: Finhacka spenaten och blanda med osten.
  3. Lägg filodegen på en bricka, täck väl med dubbla, fuktiga kökshanddukar eller plastpåse, så degen inte torkar eller smulas sönder vid användning. Degen är känslig och torkar väldigt snabbt.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
  5. Lägg 2 ark filodeg på varandra på bakbordet och pensla med äggsmeten. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om degen står för länge med fukt kan den gå sönder. Lägg lite av ostfyllningen längs kanten på ena långsidan och rulla ihop till en rulle, rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg i mitten av formen. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Lägg ihop rullarna tills du har en stor spiral i pajformen. Pensla degen med resten av äggsmeten.
  6. För grill: Lägg bureken i en ugnssäker form och grilla. Tänk på att det går snabbt och var försiktig så att den inte bränner fast. För att få färg på ovansidan, vänd pajen med hjälp av en tallrik. Grädda andra sidan.
  7. För ugn: Sätt ungen på 200°C.
  8. Grädda pajen mitt i ugnen 30-40 minuter, tills den får en gyllene färg. Sänk eventuellt värmen till 175°C om den får för mycket färg upptill men fortfarande inte är klar i mitten.
  9. Låt stå några minuter innan pajen skärs upp.
  10. Garnering: Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och hacka löken. Plocka av dillkvistarna. Garnera med lök, kräftstjärtar och dill. Skär citronen i klytor.
  11. Servera med citronklyftor och crème fraiche.

För alla

Innehåller gluten, ägg och mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av vispgrädde, smör och crème fraiche.

Zeina från Zeinas kitchen bjuder på receptet, tack!

Recept i samarbete med Västerbottensost®

Ingredienser

Portioner: 6
Pensling
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smält smör (2 msk motsvarar ca 30 g)
  • svartpeppar
  • 10 ark filodeg (10 ark motsvarar ca 250 g)
Fyllning
  • 65 g färsk spenat
  • 250 g riven Västerbottensost
Garnering
  • 1 förp kräftstjärtar (à 400 g)
  • 1 rödlök
  • 1 knippe dill
  • 1 citron
  • 3 dl crème fraiche
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Torskfilé utan skinn MSC

10 % rabatt

ICA Gott Liv 400 g

Mer info