UNDER 30 MIN | Medel

Bönburgare med karamelliserad lök

Äntligen burgare! Blanda bönor, hasselnötter, bulgurmix, ägg och lite kryddor innan du formar smeten till burgare och steker dem. Tillbehören, som vi tycker borde vara obligatoriska, är avokado och mumsig karamelliserad lök. Självklart är det lite potatis till också!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 32, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt.
  2. Skär potatisen i klyftor och blanda med hälften av oljan. Salta och peppra och häll ut på den förvärmda plåten. Sätt in mitt i ugnen tills potatisen är klar, ca 25 minuter.
  3. Lök: Skala och skiva löken. Fräs löken i smöret i en kastrull på medelvärme under lock tills löken är mjuk. Rör ner sockret och vinägern.
  4. Burgare: Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Mixa alla ingredienser (ej ströbröd och olja) till burgarna i en matberedare (eller mosa bönorna med en gaffel och blanda allt).
  5. Forma blandningen till 4 burgare (för 4 port) och vänd dem i ströbrödet. Bryn burgarna i oljan i en stekpanna och lägg sedan in dem på potatisplåten, ca 5 minuter.
  6. Skiva tomaten och dela på salladen. Dela, kärna ur, gröp ur och skiva avokadorna.
  7. Servera bönburgarna med alla tillbehör.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet.
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri couscous, ströbröd och glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g potatisar
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar
Lök
  • 2 röda lökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
Burgare
  • 1 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 dl rostade hasselnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 220 g bulgurmix med gröna linser
  • 1 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
Till stekning
  • 3 msk ströbröd
  • 1 msk olja
  • 1 bifftomat
  • 1/2 kruka krispsallad
  • 2 avokador
  • 4 hamburgerbröd (gärna bistro brioche)

Näringsvärde
Per portion

Energi 3410 kJ / 815 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept