UNDER 45 MIN | Medel

Blomkåls- och potatissoppa med svamptoast

Här kommer ett sopprecept som får sparas i receptbanken till fler tillfällen. Denna krämiga soppa med perfekt tjocklek görs på både bakpotatis och blomkål, färsk gräslök som strös över efter servering. Som om inte det vore nog så äter du även en svamptoast som fått gratinerats i ugn med prästost, tomater, vitlök och timjan. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 10, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Soppa: Skala och skär löken i bitar. Fräs löken i smöret i en stor kastrull. Skala och tärna potatisen och lägg ner i kastrullen. Häll i blomkålen, grädden och buljongen. Låt koka ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  3. Toast: Skär svampen i fjärdedelar och stek dem i smöret i en stekpanna tills de får färg. Pressa i vitlök och krydda med timjan, salt och peppar.
  4. Skär tomaterna i skivor. Dela baguetterna på längden och lägg på en plåt. Lägg på tomater och svamp och toppa med osten. Sätt in plåten mitt i ugnen 8-10 minuter.
  5. Soppa: Hacka gräslöken.
  6. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  7. Servera svamptoasten med soppan och strö över gräslöken.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Välj laktosfritt matfett eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett eller välj olja. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Tips

Har du lite vitt matlagningsvin så är det gott att byta ut mot lite av vattnet i soppan.

Ingredienser

Portioner: 4
Soppa
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör eller olja
  • 1 bakpotatis
  • 450 g blomkål
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • salt
  • peppar
  • 1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
Toast
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 1 msk smör eller olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 ask plommontomater (à 500 g)
  • 135 g skivad prästost
  • 2 baguetter (à ca 150 g)

Näringsvärde
Per portion

Energi 3026 kJ / 722 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept